Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca modul in care ministrul Dan Sova a schimbat managerii privati de la mai multe companii de stat, precum Compania de Aeroporturi Bucuresti (CAB), reprezinta unul dintre motivele pentru care delagatia FMI a plecat din Romania fara un review al acordului. Konieczny denunta schimbarea de la CAB, spunind ca "pur si simplu n-am putut intelege urgenta in a face aceste schimbari".

Greg KoniecznyFoto: Hotnews

Managerul Fondului Proprietatea (actionar minoritar la Compania de Aeroporturi) anunta ca a contestat in instanta schimbarea managementului.

Intrebat daca reprezentantii troicii FMI - Banca Mondiala - Comisia Europeana au inteles ce se intampla in domeniul guvernantei corporatiste, Greg Konieczny a spus: "Au inteles, si inca foarte bine! Le-am adus la cunostinta toate aceste evolutii, si cele pozitive, si cele negative si in trecut, si acum, cand respingem toate modificarile recente in toate companiile din portofoliu. Si, ar trebui sa-i intrebati pe ei, dar in cursul intalnirilor noastre, s-au aratat extrem de deranjati, in special in privinta a ceea ce s-a intamplat in cazul Companiei Aeroporturi Bucuresti".

Clipul a fost realizat cu echipament NIKON

Reamintim ca Dan Sova, ministrul Transporturilor, a declansat chiar in timpul vizitei FMI la Bucuresti o adevarat ofensiva impotriva conducerilor corporative de la companiile de stat aflate in subordinea sa. In mai putin de o saptamana, Sova a schimbat consiliile de administratie de la Compania de Aeroporturi si de la CFR Marfa, iar acum o luna a dat afara jumatate din administratorii de la Tarom. In locul administratorilor demisi au fost puse mai multe nume controversate: unii cu dosare penale in trecut, unii in conducerea mai multor companii de stat, iar altii cu un picior la stat si cu un picior la companiile private din acelasi domeniu.

Dan Sova a demis miercuri, 4 iunie, conducerea corporativa de la CFR Marfa prin revocarea Consiliului de Administratie fara explicatie, la cateva zile dupa ce procedat in acelasi fel, ba chiar cu mai mare tam-tam si la Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti. Cu o luna in urma, acelasi Sova schimba si jumatate din CA-ul de la Tarom.

Presedintele demis al CA CFR Marfa, Liviu Radu a declarat pentru HotNews.ro ca demiterea s-a facut fara o explicatie credibila. "S-au prevalat de un articol de lege pentru a ne demite", spune Radu.

Radu Merica, presedintele Consiliului de Administratie demis de la Compania de Aeroporturi, a comparat actiunea intempestiva a lui Dan Sova cu nationalizarile comuniste din anii 50.

Mai mult: Ministrul Transporturilor Dan Sova a cerut FMI scoaterea unor entitati din transporturi de sub management privat, intrucat au existat cazuri in care managerii nu au respectat hotarari AGA luate in conformitate cu acordul cu Fondul, insa raspunsul finantatorului extern a fost negativ