Firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice vor fi obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, care va fi retinuta integral in cazul in care contestatia formulata este respinsa.

Valoarea garantiei va fi plafonata in functie de tipul contractului, respectiv daca este pentru lucrari, bunuri sau servicii, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Introducerea acestui nou tip de garantie, denumita "de buna conduita", a fost decisa in ultima sedinta a Guvernului.

Noua garantie va trebui depusa doar daca firma respectiva contesta rezultatul licitatiei si va fi stabilita in functie de specificul contractului, au aratat sursele.

Legislatia aplicata pana in prezent stabilea ca, in masura in care Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) respinge pe fond contestatia, autoritatea contractanta va retine contestatorului o anumita suma din garantia de participare - care trebuia depusa indiferent daca firma contesta sau nu rezultatul licitatiei - in raport cu valoarea estimata a contractului, respectiv pana la 420.000 lei inclusiv - 1% din aceasta valoare, intre 420.001 lei si 4.200.000 lei inclusiv - 4.200 lei + 0,1% din ceea ce depaseste 420.001 lei, intre 4.200.001 lei si 42.000.000 lei inclusiv - 7.980 lei + 0,01% din ceea ce depaseste 4.200.001 lei, intre 42.000.001 lei si 420.000.000 lei inclusiv - 11.760 lei + 0,001% din ceea ce depaseste 42.000.001 lei, intre 420.000.001 lei si 4.200.000.000 lei inclusiv - 15.540 lei + 0,0001% din ceea ce depaseste 420.000.001 lei, peste 4.200.000.001 lei - 19.320 lei + 0,00001% din ceea ce depaseste 4.200.000.001 lei.

Sursele citate au precizat insa ca Guvernul a decis sa elimine aceasta schema.

Ministerul Fondurilor Europene a transmis un comunicat in care arata ca, pentru a "proteja" autoritatile contractante de contestatiile abuzive, Guvernul a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice.

"Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica. In cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta", se arata in comunicat.

"Cei care vor contesta procedurile de achizitie publica vor fi obligati sa constituie garantii de buna conduita. A fost instituita aceasta garantie deoarece contestarea procedurilor de achizitie publica a devenit ᅡsport nationalᅡ in Romania. Noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu ingradim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizam operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac. Acum ne confruntam cu urmatoarea situatie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achizitie publica nu pot fi incheiate in timp util din cauza contestatiilor abuzive care nu vizeaza fondul cauzei, ci blocare procedurii. Mai mult, sunt situatii in care procedurile de atribuire depasesc perioada de timp stabilita pentru executia contractelor. Aceste practici blocheaza implementarea tuturor proiectelor finantate din bani publici, adica de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din fonduri europene", este citat, in comunicat, ministrul Fondurilor Europene, E Eugen Teodorovici

Conform noului act normativ, nivelul garantiei de buna conduita este reglementat ca procent din valoarea estimata a procedurii contestate, in functie de obiectul contractului, in limita unor plafoane maxime.

Garantia de buna conduita trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin 90 de zile, sa fie irevocabila si sa prevada plata neconditionata la prima cerere a autoritatii contractante, in situatia in care contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa.

In cazul in care expira perioada de valabilitate a garantiei de buna conduita pana in momentul emiterii deciziei/hotararii, contestatorul este obligat sa o prelungeasca. In caz contrar, contestatia, cererea sau plangerea va fi respinsa. Garantia de buna conduita poate fi constituita prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie bancara sau de catre o societate de asigurari.

Ordonanta mai prevede ca operatorii economici care depun contestatii sunt obligati "sa justifice interesul legitim" de efectuare a acestui demers si reduce timpul de solutionare a contestatiilor prin micsorarea perioadei in care contestatorii pot completa documentele depuse, de la cinci la trei zile.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, de la preluarea mandatului, faptul ca proiecte de investitii publice sunt blocate deoarece firmele contesta rezultatul licitatiei, la CNSC, blocand astfel derularea contractului.

Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.