​Grupul metalurgic Metinvest, controlat de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, a deschis o reprezentanta comerciala in Romania. Firma se numeste Metinvest Carpathia SRL si se va avea ca obiect de activitate tradingul cu produse metalurgice. In cadrul reprezentantei comerciale vor lucra 7 angajati. Deocamdata, Metinvest nu are planuri de viitor in Romania, in sensul unor achizitii mari sau deschiderii unor depozite, a declarat David Summerfield, directorul de dezvoltare regionala, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca a fost luata decizia deschiderii unei reprezentante comerciale deoarece Romania are potential de crestere a pietei produselor de otel. Produsele vor fi importate din Bulgaria, Italia si Ucraina, unde Metinvest detine unitati de productie. Summerfield a mai spus ca Metinvest nu se teme de concurenta din Romania, aceasta si in conditiile in care si costurile de productie ale companiei sunt destul de reduse. "Respectam concurenta, dar nu ne teme de ea", a spus Summerfield.

La randul sau, Veselin Socolov, directorul general al Metinvest Carpathia, a spus ca in primul an de activitate ar putea fi importate produse metalurgice de circa 200 de milioane de euro. "Noi vom inlesni vanzarile intre clientii romani si fabricile Metinvest", a spus Socolov. Acesta a precizat ca Metinvest are deja cativa clienti in Romania care importa produse din fabricile pe care Metinvest le detine in Europa.

Potrivit reprezentantilor Metinvest, piața românească este una dintre cele mai mari din Europa de Est și are un potențial considerabil de creștere. Aproximativ jumătate din volumul total de consum provine din importuri, sustine Metinvest.

Grupul Metinvest are 20 de reprezentanțe comerciale și depozite în Europa, inclusiv în Balcani, Țările Baltice, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, România, Elveția și Marea Britanie. La nivel global, Metinvest are reprezentanțe comerciale în 21 de țări și mai mult de 5,300 de clienți, dintre care 1,600 în Europa.

Uzinele metalurgice ale Grupului Metinvest sunt amplasate în Ucraina și în câteva țări europene. De menționat sunt uzinele Promet Steel din Bulgaria cu o capacitate de 500 de mii de tone pe an, Metinvest Trametal și Ferriera Valsider din Italia cu o capacitate totala de 1,2 milioane de tone pe an. În Marea Britanie, companiei îi aparține uzina Spartan UK care poate produce 200 de mii de tone de oțel laminat pe an.

Metinvest este un grup de companii metalurgice internaționale, integrate vertical, care administrează fiecare element din lanțul de producție, începând cu extracția minereului de fier și a cărbunelui și până la producerea semifabricatelor și a producției metalice finite. Structura Grupului este formată din întreprinderi metalurgice din Ucraina, Europa și SUA, precum și dintr-o retea de vanzari care acopera la nivel mondial pietele-cheie.

În anul 2013, Grupul a încasat 12,8 miliarde de dolari, iar rentabilitatea lui conform indicelui EBITDA a fost de 18%.

Acționarii principali ai companiei METINVEST B.V. (Holding Grup Metinvest) sunt: Grupul SCM (71,25%), al cărui fondator şi preşedinte este Rinat Ahmetov, și Grupul SMART (23,75%), care administrează Grupul în calitate de parteneri.