Facebook a cumparat cu 400 de milioane de dolari compania LiveRail care detine o cota importanta la nivel mondial privind tehnologia de video advertising pe Internet, anunta Techcrunch citand surse din piata.

Andrei Dunca, cofondator LiveRail si Trilulilu.roFoto: LiveRail

Compania a fost fondata in 2007 de Mark Trefgarne, CEO al companiei, si de romanii Andrei Dunca si Sergiu Biris care sunt si co-fondatori Trilulilu.ro. UPDATE: Facebook si LiveRail au confirmat tranzactia, insa nu s-a comunicat suma.

Prin aceasta achizitie, Facebook urmareste sa ocupe o pozitie mai importanta pe piata de pubicitate video si de anunturi pe internet, LiveRail avand 150 de milioane de unici in SUA si 2,4 miliarde de ad-uri in format video.

Printre clientii majori carora compania le livreaza publicitate se numara Major League Baseball, ABC Family, A & E Networks, Gannett si Dailymotion.

Una din partile cele mai interesante ale LiveRail o reprezinta platforma de licitare in timp real si de evaluare care poate deschide dinamic inventarul de anunturi video de pe site-urile cu care colaboreaza pentru a gasi cele mai bune oportunitati clientilor.

Potrivit unei alte surse invocate de Techcrunch, suma platita de Facebook ar fi chiar mai mare cifrandu-se in jurul a 500 de milioane de dolari.

Despre miscarea Facebook vorbeste si Bloomberg si International Business Times fara a vehicula insa vreo suma.

Scurt istoric

La finalul anului 2006, Mark Trefgarne a redactat prima specificatie de produs pentru LiveRail, produsul initial semana mult cu conceptul de self-service advertising exchange, in care publisherii de continut video puteau sa isi expuna continutul catre advertiseri, iar advertiserii aveau posibilitatea sa cumpere spatiu pe acest continut (atat pre-roll, cat si overlay si alte formate), potrivit Wall-Street.ro. In a doua jumatate a anului 2007, cei doi au realizat ca acel prim produs nu este de foarte mare succes si a pivotat de la ideea de self-service exchange catre o solutie enterprise - un ad server video.

Sergiu Biris- foto de pe blogul personal

Sergiu Biris- foto de pe blogul personal

Foto:

Cine sunt romanii co-fondatori ai companiei

Andrei Dunca ocupa pozitia de director tehnic al LiveRail (CTO) si este cofondator al Trilulilu.ro si Tetatet.ro. Sergiu Biris este si el cofondator ai Trilulilu.ro. In 2008 Andrei Dunca a renuntat atunci la pozitia de CTO in cadrul Trilulilu.ro pentru a se dedica total LiveRail.

"Poti deduce deci ca detin o bucata buna din LiveRail. Restul actiunilor sunt alocate fondatorilor si pachetelor de stock options. Politica LiveRail e ca fiecare angajat full-time primeste un pachet de stock options la angajare, deci practic fiecare detine o particica din companie, si un exit sau IPO de succes va recompensa fiecare angajat al LiveRail. Fondatorii activi in companie sunt Mark Trefgarne (CEO) si eu. LiveRail are subsidiare in Romania si UK, ambele detinute 100% de catre LiveRail Inc", spunea, in august 20013, Andrei Dunca intr-un interviu acordat Wall-Street.ro

Sergiu Birisa absolvit in 2006 Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca, sectia Management.

In 2007 a lansat Trilulilu care a ajuns in primele 3 site-uri romanesti ca trafic la mai putin de trei ani de la lansare. Tot in 2007 participa la proiectul LiveRail fiind co-fondator.

In octombrie 2012 a lansat Zonga, prima aplicatie de muzica din Romania care ofera acces pe baza de abonament la peste 18 milioane de melodii pe PC si mobil.

La finele anului trecut, LiveRail avea peste 120 de angajati, aproape jumatate dintre ei fiind in Romania. Pe site-ul companiei, la managemnet, apar si numele altor romani implicati in proiect.