UPDATE Joi, un tren de test a lovit un vehicul de interventie aflat pe linie. Nu au fost victime, insa incidentul poate aduce noi amanari.Dupa mai multe amanari, cea mai recenta cauzata de furturile de cabluri, autoritatile turce au anuntat ca linia de mare viteza dintre Ankara si Istanbul va fi inaugurata pe 11 iulie. Distanta de 530 km va fi parcursa de noile trenuri in trei ore jumatate, fata de sase ore si jumatate in prezent. Lucrarile au inceput in 2003 si investitiile au depasit patru miliarde dolari. Un bilet dus costa peste 30 de dolari.

Tren din TurciaFoto: railwayinside.eu

Turcia si-a propus sa investeasca in total 45 miliarde dolari pentru a construi pana in 2023 un total de 10.000 km de linii de mare viteza, iar linia care leaga capitala de cel mai mare oras al tarii este esentiala in acest plan de proportii.

Lucrarile au inceput in 2003 si mai multe tronsoane au fost date in folosinta, printre care si cel dintre Anakara si Eskisehir unde trenurile parcurg in 90 de minute un total de 240 km.

In primavara, ultimul tronson dintre Istanbul si Ankara a fost gata, iar trenurile de test l-au parcurs. Inaugurarea intregului traseu ar fi trebuit sa aiba loc in luna mai, dar din cauza furturilor de cabluri a fost amanata pentru 11 iulie. Viteza medie va fi de 150 km/h deoarece nu toate portiunile au linie speciala ce permite viteze maxime de 250 km/h, pentru asta fiind nevoie de investitii suplimentare ce ar trebui sa se termine in 2016.

Un bilet dus va costa de la 30-40 de dolari, iar calatoria va dura trei ore si jumatate, fata de sase ore si jumatate in trecut. Trenul va avea zece opriri, iar un bilet costa in jurul a 30-40 de dolari.

Pentru inceput au fost comandate zece trenuri produse in Spania, fiecare avand un total de sase vagoane cu 413 locuri.