Proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, potrivit premierului Victor Ponta, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu, relateaza Mediafax.

Intrebat daca Rosia Montana mai are o sansa in acest moment, Ponta a raspuns: "Pana nu exista o sustinere politica clara, nu".

El a precizat ca, personal, considera ca este mai bine pentru tara sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, cat timp sunt respectate toate normele de mediu.

"Ori proiectul era ca la gazele de sist, nici nu a inceput si deja se stia ca va fi ceva rau. Eu sunt pentru exploatarea resurselor naturale", a adaugat Ponta.

In 2011, cand se afla in opozitie, Ponta afirma ca declaratiile presedintelui Traian Basescu in favoarea proiectului Rosia Montana sunt o incercare de a-si proteja sponsorii din campania electorala si ca seful statului se gandeste doar la buzunarele sale si niciodata la interesele Romaniei.

El afirma ca proiectul Rosia Montana este si va fi in continuare blocat pentru ca nu toti politicienii pot fi cumparati, "asa cum este cumparat presedintele Traian Basescu".

Camera Deputatilor a respins, la inceputul lunii iunie, proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana, mai multi deputati aratand ca acest lucru este si o consecinta a eforturilor facute de societatea civila in strada.

Compania canadiana Gabriel Resources a anuntat ca va atrage 40 milioane dolari canadieni (36,8 milioane dolari) de la mai multi actionari, care vor avea dreptul inclusiv la o parte din despagubirile pe care le-ar putea obtine compania de la Romania prin arbitraj international in cazul proiectului Rosia Montana.

Compania intentioneaza sa foloseasca fondurile de 40 de milioane de dolari canadieni pentru obiective generale, inclusiv pentru continuarea eforturilor de a otine permisele necesare dezvoltarii proiectului minier Rosia Montana, la care are o participatie de 80,69%.

Publicatia canadiana The Glode and Mail a scris la inceputul lunii mai ca Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.

Gabriel Resources se pregateste pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, a scris publicatia, fara sa citeze sursele informatiei.

Compania a amenintat in septembrie anul trecut ca va da in judecata autoritatile romane pentru pana la 4 miliarde de dolari din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii", potrivit The Glode and Mail.

Proiectul Rosia Montana a fost intarziat incepand din anii '90 de protestatari bine organizaati si finantati, variind de la fermieri care nu vor sa-si piarda proprietatile pentru a face loc minei, la miliardari precum Geroge Soros si celebritati precum Vanessa Redgrave, noteaza publicatia canadiana.

Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana. Actinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% detinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Rosia Montana, in urma reorganizarii companiei de stat.

Actionarii Gabriel Resources sunt holdingul Electrum Global (16%), investitor in industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, cunoscut in principal pentru afaceri cu diamante in Africa, gigantul minier Newmont (13%), fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman si fondul de hedging Paulson & Co. (10%), controlat de miliardarul american John Paulson. Actiuni reprezentand 26% din capitalul companiei sunt flotate liber pe bursa.