Compania OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, a anuntat miercuri ca a facut o descoperire de titei in apele de mica adancime din Marea Neagra, iar productia ar putea incepe in 3-4 ani. Descoperirea a fost facuta in perimetrul Istria, la o distanta de circa 60 kilometri de tarm si la o adancime de 2,1 kilometri sub fundul marii. Adancimea apei in acea zona este de 50 metri.

Daca se va dovedi rentabila, productia din noua descoperire ar putea incepe in 3-4 ani, costurile necesare dezvoltarii fiind evaluate la peste 100 milioane de euro, potrivit comunicatului.

Primele estimari rezultate din testele de productie indica o productie potentiala pe sonda de 1.500-2.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi.

Comparativ, productia medie zilnica de titei a OMV Petrom in Romania a fost in 2013 de 78,4 mii bep/zi.

"Marea Neagra este o zona foarte importanta pentru OMV Petrom, o zona in care exista in continuare potential pentru noi descoperiri. In prezent, productia din zona de mica adancime a Marii Negre reprezinta circa 18% din productia totala de hidrocarburi a companiei in Romania", a declarat in comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare si Productie.