Integrarea telefoanelor mobile Nokia a afectat profitul gigantului informatic Microsoft, dar succesul serviciilor online ("cloud") a permis grupului sa afiseze vanzari mai solide decat estimarile, scrie AFP.

Microsoft, care a publicat rezultatele exercitiului financiar decalat care s-a inchis in iunie, a inregistrat un profit anual in crestere de 1%, la 22,1 miliarde dolari.

Dar, in ultimele trei luni, acesta a scazut cu 7%, la 4,6 miliarde. Cauza este legata in special de telefoanele mobile ale Nokia, a carui achizitie a fost finalizata la finele lui aprilie si care a acuzat o pierdere de exploatare de 692 milioane dolari.

Directoarea financiara, Amy Hood, a precizat intr-o teleconferinta cu analistii ca asteapta o revenire la echilibru a activitatilor de telefonie mobila in perioada exercitiului care se va incheia la finele lui 2016.

Cumpararea Nokia este una dintre ultimele mari decizii strategice ale lui Steve Ballmer, inlocuit in urma cu sase luni din postul de director general de Satya Nadella.

Aceste este in curs de a reorienta accentul asupra serviciilor si softurilor, si a anuntat saptamana trecuta desfiintarea a 18.000 de locuri de munca, dintre care doua treimi sunt legate de integrarea Nokia.

Nokia a contribuit insa la cifra de afaceri trimestriala cu 2 miliarde de dolari, sustinand cresterea veniturilor totale ale Microsoft cu 12% in cifre anualizate, la 86,8 miliarde de dolari, si cu 18%, la 23,4 miliarde, in ultimul trimestru.

Aceasta cifra este superioara asteptarilor analistilor, spre deosebire de profitul pe actiune, referinta Wall Street, care a fost de 2,62 dolari pe an si 55 pe trimestru, respectiv cu 7 si 5 centi mai putin decat media analistilor.

Satya Nadella s-a declarat "mandru ca actiunile energice in cloud au adus rezultate": "Serviciile noastre comerciale de cloud s-au dublat in acest an, la 4,4 miliarde de dolari".