Cele mai mari investitii in cercetare si dezvoltare se inregistreaza, in Romania, in cadrul companiilor din IT, media si telecomunicatii. Insa la nivelul intregii tari, investitiile in cercetare si dezvoltare reprezinta doar 0,49% din PIB, cea mai mica rata din cele 10 tari din Europa Centrala care au participat la un studiu Deloitte. Potrivit unui comunicat remis HotNews.ro, in ciuda acestui climat, companiile din Romania anticipeaza o crestere a cheltuielilor cu R&D in urmatorii ani si niciuna nu planuieste taierea bugetelor.

Intentia de a investi in cercetare-dezvoltareFoto: Deloitte

Deloitte CE Corporate R&D Report 2014 sustine ca 71% dintre companiile din Romania au declarat ca intentioneaza sa creasca cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea in urmatorii ani, iar acest procent ajunge la 81% in urmatorii trei pana la cinci ani.

Cat aloca firmele din Romania cercetarii

Cat aloca firmele din Romania cercetarii

Foto: Deloitte

Potrivit studiului, mai mult de jumatate dintre companiile participante (57%) cheltuie pana la 3% din venituri cu R&D. Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania, sustine ca "printre motivele pentru care nivelul cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea (R&D) este atat de scazut se numara lipsa unor stimulente guvernamentale notabile care sa incurajeze investitiile, precum si promovarea slaba a celor existente, birocratia prea mare intampinata pe parcursul procesului de aplicare, dar si preocuparile legate de felul cum interpreteaza autoritatea fiscala aceste cheltuieli".

Acesta a precizat, insa, ca "este incurajator insa sa vedem ca peste 80% din repondenti anticipeaza o crestere a cheltuielilor cu R&D in urmatorii trei pana la cinci ani si ca niciuna dintre companiile care au participat la studiu nu anticipeaza o scadere a bugetelor in aceasta directie."

Cele mai mari investitii in R&D (peste 5%) sunt inregistrate de catre 22% din companiile care isi desfasoara activitatea, in principal, in domeniile IT, media si telecomunicatii. Doar 3% dintre companiile intervievate spun ca nu aloca niciun buget pentru R&D.

Factorii care pot creste investitiile in R&D

Factorii care pot creste investitiile in R&D

Foto: Deloitte

Raportul arata ca cei mai importanti factori care ar putea incuraja companiile sa creasca investitiile in cercetare si dezvoltare sunt existenta mai multor tipuri de beneficii, costurile cu cercetatorii, disponibilitatea cercetatorilor experimentati, precum si un accent mai mare pe subventii in numerar si nu pe stimulente de ordin fiscal.

In cadrul studiului au fost intervievate 330 de companii din 10 tari din regiune: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.

Descarca de aici Deloitte CE Corporate R&D Report 2014

Amintim ca si Comisia Europeana a constatat la inceputul anului ca Romania se afla printre cele mai slabe tari din Uniunea Europeana la cercetare si inovare, fiind pe locul al treilea din coada clasamentului. Executivul european a avertizat in luna martie ca Romania inregistreaza "performante foarte slabe" in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business.

Pozitii mai slabe decat Romania inregistreaza doar Letonia si Bulgaria, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014 si Tabloului de bord privind inovarea regionala 2014. Suedia este pe primul loc in Uniunea Europeana la inovare si cercetare, cu cele mai mari investitii in acest domeniu.

Citeste si: