Philips si-a propus un obiectiv ambitios: imbunatatirea calitatii vietii a 3 miliarde de oameni pana in 2025. In acest sens, Philips Romania a lansat proiectul Idei de viitor - www.ideideviitor.ro care poate transforma in realitate orice idee inovatoare despre viata copiilor din Romania. "Start sanatos in viata, Recreere prin lumina si Perioada de sarcina sunt 3 sectoare din cadrul proiectului unde oricine poate contribui cu idei si solutii care ne pot ajuta sa indeplinim scopul asumat”, a declarat Andrei Barchi, Philips Romania. Dr. Mihaela Demetrian si dr. Radu Botezatu din cadrul Spitalului "Filantropia" s-au alaturat discutiei despre problemele care afecteaza inceputul de viata al copiilor si despre posibile solutii care pot schimba in bine vietile copiilor si ale mamelor din Romania. Cei trei invitati au luat parte la o serie de interviuri realizate in studioul HotNews.ro.

Dr. Mihaela Demetrian, Dr. Radu Botezatu, Andra BarchiFoto: Hotnews

Fragmente din interviul Andrei Barchi - Digital Marketing Manager, Philips Romania:

  • Philips are un scop destul de ambitios - ne dorim ca pana in 2025 sa imbunatatim viata a 3 miliarde de oameni. Acesta este primul proiect mare de CSR al Philips in Romania, este un proiect pilot pe care am vrea sa il dezvoltam si in celelalte tari din sud-estul Europei. Avem experienta cu astfel de proiecte in Asia unde suntem deja la al treilea an cu un proiect similar.
  • Proiectul a inceput la mijlocul lui iunie, suntem in perioada de culegere de idei. Aceasta se va termina pe 3 august si acum este momentul sa primim cat mai multe idei. Vor urma 2 saptamani de jurizare cu specialisti si vom alege 3 idei pentru fiecare sector - "Start sanatos in viata", "Recreere prin lumina" si "Perioada de sarcina". In total vor fi 9 idei din care publicul sa aleaga cate una pentru fiecare sector si pe care noi sa le implementam.
  • Este foarte simplu sa adaugi o idee, oricine poate posta o idee pe www.ideideviitor.ro. Poti pune chiar mai multe idei pe oricare dintre cele 3 sectoare ale platformei. Este important sa te gandesti daca ele sunt implementabile.
  • 100.000 de euro nu e o suma fixa si e foarte posibil ca investitia sa fie prea mica si atunci va trebui sa mai adaugam o parte pentru a implementa efectiv proiectele. Speram ca ele sa fie implementate pana la finalul anului, dar depinde si de marimea proiectului. Daca trebuie sa refacem un parc, e foarte posibil sa nu avem timp pana la finalul anului. Depinde foarte mult de ideile castigatoare pe care le va vota publicul.

Fragmente din interviul dr. Mihaela Demetrian - medic primar neonatologie-Spitalul Clinic “Filantropia”:

  • In general nasterea se petrece in conditii favorabile pentru mai mult de 90% dintre copii, dar intotdeauna, indiferent de locul sau tara in care se nasc, toate statisticile arata ca exista un procent de aproximativ 10% de copii care vor avea probleme la nastere. De cele mai multe ori acest procent este dat de copii care se nasc inainte de termen.
  • Trebuie facuta o diferenta - nasterea prematura este cea care se produce inainte de 37 de saptamani, dar problemele sunt cu atat mai mari cu cat varsta de gestatie este mica. Daca un copil se naste sub 32 de saptamani este clar ca acel copil va fi in mare dificultate si ca va fi internat in sectia de terapie intensiva.
  • Se vorbeste foarte mult de prematuri in ultimul timp, nu pentru ca ar fi mai multi prematuri in Romania, ci pentru ca in ultimii 20 de ani tehnologiile de ingrijire s-au dezvoltat foarte mult si atunci a crescut si numarul copiilor care supravietuiesc si au inceput sa devina foarte cunoscuti.
  • In afara de acesti copii prematuri exista categoria de nou-nascuti la termen care de fapt reprezinta surpriza si drama unor parinti care desi si-au facut lectiile si au avut o sarcina normala, cu nastere la termen ajung sa aiba copii care au probleme. Este un procent foarte, foarte scazut de nou-nascuti la termen care ajung in terapie, dar de cele mai multe ori acesti ajung cu probleme respiratorii ce sunt date de o mecanica respiratorie proasta.
  • Sunt mame si chiar si tati care au trecut prin experienta de a avea un copil in terapie intensiva, care au stat uneori si 2 sau 3 luni in maternitate. Relatia pe care ei o dezvolta cu alti parinti aflati in aceeasi situatie, nu am intalnit-o niciunde. Aceasta solidaritate trece chiar dincolo de spital, raman in relatii si dupa ce pleaca si ce este mai important, au revenit pentru a ajuta alte mame.
  •  
    Ati zice ca e un fleac, dar nu se gasesc nicaieri in magazine botosei si caciulite la aceste dimensiuni.
     
     
    In plus au venit cu proiecte aparent marunte, dar care fac diferenta. Sunt lucruri pe care noi nu le putem realiza, indiferent de buget, pentru ca ne scapa in lupta pe care o avem pentru supravietuirea acestor copilasi, adica fac lucrurile colorate, frumoase. De exemplu, tricoteaza caciulite si botosei pentru prematuri. Mai fac cuiburi pentru prematuri sau un scaunele speciale pentru un copil care sta foarte mult.

Fragmente din interviul dr. Radu Botezatu - medic rezident Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului "Filantropia":

  • Sunt o serie de complicatii care apar in sarcina. Cel mai des ne confruntam cu starile mamei care duc la nasterea prematura. Nasterea prematura, totusi, nu este pe deplin elucidata. Anumite cauze sunt depistate si pot fi prevenite, dar este si o larga paleta de cauze care nu este inca studiata pe deplin, nici macar la nivel mondial.
  • Gravidele din Romania nu au acces sau nu sunt informate corespunzator cu privire la programele de screening la care sunt asteptate sa participe.
     
    Problemele cu care se confrunta sistemul medical din Romania sunt bazate in primul rand pe lipsa preventiei.
     
     
  • Din ce in ce mai mult ne confruntam cu situatia in care gravida se prezinta la spital pentru prima data atunci cand trebuie sa nasca. Este o situatie in care obsteticianul se afla intr-o dificultate extrema pentru ca sunt anumite patologii care se agraveaza pe parcursul sarcinii.
  • Prin proiectul "Idei de viitor" am putea implementa strategia de screening in cat mai multe centre, am putea informa medicii de familie care intra in contact direct cu gravidele pe care le supravegheaza, sa directionam si sa transmitem informatia medicala catre gravida si sa asiguraram preventia.