Si companiile la care statul detine peste o treime din actiunile cu de drept de vot in adunarea generala a actionarilor vor putea cumpara active si actiuni in procesele de privatizare a altor firme de stat, potrivit unei ordonante de guvern publicate vineri in Monitorul Oficial.

Anterior, OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, modificata prin Legea nr. 91/2011, prevedea ca un "cumparator al actiunilor nu poate fi o persoana juridica romana de drept public sau o societate comerciala la care statul roman ori o autoritate a administratiei publice locale detine mai mult de 33% din totalul actiunilor cu drept de vot in adunarea generala a actionarilor".

Prin noua ordonanta simpla, emisa de Guvernul Ponta in 31 iulie, se elimina interdictia pentru societatile comerciale la care statul roman ori o autoritate a administratiei publice locale detine mai mult de 33%.

"Cumparator al actiunilor nu poate fi o persoana juridica romana de drept public" - prevede ordonanta simpla, limitand interdictia initiala.

De asemenea, regiile autonome si societatile comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar vor putea cumpara actiuni, conform noii ordonante. Actul normativ pastreaza interdictia de la a cumpara actiuni doar pentru institiutiile publice.

"Institutiile publice nu au dreptul sa participe la cumparari de actiuni, sub sanctiunea nulitatii contractelor de vanzare-cumparare", se arata in ordonanta emisa de Guvern in 31 iulie.

Mai departe, ordonanta simpla a Guvernului Ponta da posibilitatea companiilor de stat sa preia, prin negociere directa, active de la alte societati de stat, insa cu conditia ca tranzactia sa aiba scopul de a reduce sau esalona la plata sau restructura arieratele societatii vanzatoare. In acest caz, pretul trebuie stabilit in baza unei evaluari si cu o analiza economica a situatiei firmei de stat vazatoare.