Comisia Europeana a anuntat ca va oferi sprijin pentru depozitarea in regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) si anumitor branzeturi, in scopul de a atenua impactul restrictiilor rusesti la importurile de produse lactate din UE si pentru a limita efectele negative pe piata interna. Comisia a confirmat, de asemenea, ca perioada de interventie publica in sectorul untului si laptelui praf degresat va fi prelungita pana la sfarsitul anului, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Comisarul UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dacian Ciolos a explicat: "Semnalele de pe piata europeana a produselor lactate in ceea ce priveste preturile arata ca embargoul impus de Federatia Rusa incepe sa afecteze acest sector. Cateva state membre, ale caror venituri din exporturi scad, trebuie sa gaseasca noi piete de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp si de ajutor pentru a se adapta si, din acest motiv, anunt astazi o serie de masuri special orientate de sustinere a pietei, concentrandu-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul si branzeturile de export. Daca va fi necesar, vom lua si alte masuri suplimentare".

"In zilele urmatoare voi prezenta, de asemenea, statelor membre si Parlamentului European o prima analiza completa a impactului pe termen scurt si mediu al interdictiei impuse de Federatia Rusa asupra tuturor sectoarelor majore agroalimentare europene, impreuna cu o prezentare generala a optiunilor de politica in domeniu. Din nou, mesajul meu de astazi pentru producatorii din UE este clar: In cazul in care apar riscuri semnificative de destabilizare a pietei, voi continua sa utilizez noua politica agricola comuna (PAC) pentru a actiona preventiv in sensul stabilizarii ei", a adaugat Ciolos.

Comisia va oferi sprijin pentru depozitarea in regim privat a untului si laptelui praf degresat, sprijin care sa acopere costurile zilnice de depozitare acestor produse pentru de la 3 la 7 luni. Un proiect de act de punere in practica va fi prezentat Comitetului saptamana viitoare pentru un vot formal.

Avand in vedere importanta anumitor branzeturi in valoarea exporturilor UE catre Federatia Rusa (totalizand aproape 1 miliard de ¬ in 2013), Comisia doreste sa extinda aceasta masura si in acest sector. Normele privind depozitarea in regim privat a branzeturilor si prelungirea perioadei de interventie vor fi reglementate printr-un act delegat ce va fi prezentat de Comisie in viitorul apropiat, in conformitate cu normele de urgenta in ceea ce priveste piata stabilite in cadrul reformei PAC de anul trecut.

Sprijinul pentru depozitarea in regim privat este o masura prevazuta pentru unt si laptele praf degresat, potrivit regulilor privind piata existente deja in cadrul politicii agricole comune (PAC), prin care Comisia ajuta la finantarea costurilor de depozitare temporara timp de cel putin 90 de zile - si pentru nu mai mult de 210 zile. PAC finanteaza o parte din costurile acestei depozitari temporare (care cuprind o rata fixa pe tona, plus o suma zilnica fixa pe tona). Produsele in cauza raman in proprietatea operatorilor, care sunt apoi responsabili de vanzarea lor atunci cand expira perioada de depozitare.

Avand in vedere importanta anumitor branzeturi in valoarea exporturilor UE catre Federatia Rusa (totalizand aproape 1 miliard de ¬ in 2013), Comisia doreste sa extinda aceasta masura si in sectorul branzeturilor. Deoarece regulile privind piata existente in cadrul PAC prevad doar plata unui sprijin pentru depozitarea in regim privat in cazul untului, laptelui praf degresat si branzeturilor de tip DOP/IGP, masuri exceptionale vor trebui mobilizate pentru a acoperi marea varietate de branzeturi exportate in Federatia Rusa.

Exporturile de produse lactate din UE catre Federatia Rusa au fost, anul trecut, in valoare de 2,3 miliarde ¬, fiind in special axate pe branzeturi - 1,0 miliarde ¬ -, dar si pe preparate alimentare (NC 2106 90) - 0,47 miliarde ¬ -, unt sau unt brut (butteroil) - 0,14 miliarde ¬ -, produse lactate proaspete ¬ 0,10 miliarde ¬ -, produse finite (CN 1901 90) ¬ 0,09 miliarde de ¬ -, lapte praf degresat - 0,07 miliarde ¬ - si zer praf - 0,03 miliarde ¬. 25 de state membre au exportat branzeturi in Federatia Rusa in 2013, cei mai mari exportatori europeni fiind Olanda, Lituania, Finlanda, Polonia, Danemarca, Germania, Italia, Franta si Letonia.

Masurile din sectorul produselor lactate vin ca adaos la masurile de urgenta de sprijinire a pietei deja anuntate, in data de 11 august, pentru sectorul de piersici si nectarine (in valoare de 32.7m ¬) si, in data de 25 august, pentru sectorul de fructe si legume perisabile (in valoare de 125m ¬).