Comisia Europeana va propune in acest an alocarea suplimentara a 30 de milioane de euro pentru programele care vizeaza sustinerea sectorului agro-alimentar afectat de sanctiunile rusesti, cu scopul de a gasi noi piete de desfacere, scrie AFP.

Ea anuntase in august masuri de sustinere sub forma unor compensatii pentru retragerea de pe piata a fructelor si legumelor perisabile si oferirea de sprijin pentru stocarea produselor lactate in asteptarea identificarii altor piete.

Acum, se are in vedere un "al doilea pachet de masuri" constand in "facilitarea cautarii de noi destinatii, noi piete" pentru produsele afectate de embargou, in special "produsele lactate, carnea, fructele si legumele", a explicat, de la Bruxelles, comisarul insarcinat cu Agricultura, Dacian Ciolos.

"Avem in vedere dublarea alocatiei bugetare pentru programele de promovare in acest an", de la 30 la 60 de milioane, "pentru a finanta la maxim programele de promovare a pietelor alternative".

"Vorbim de o anvelopa totala de 120 de milioane de euro, deoarece sunt 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeana si 60 de milioane de euro contributii private", a explicat acesta.

"Un al treilea pachet de masuri va urma sa fie discutat cu statele si Parlamentul" european, care consta in "compensatii tintite", destinate "in special exploatarilor agricole mici si medii", a adaugat Ciolos.