Gigantul energetic rus Gazprom a raportat o scadere cu 41% a profitului net pe primul trimestru al acestui an, dupa reducerea pretului la livrarile de gaz catre Ucraina. Gazprom a anuntat totodata ca si-a redus previziunile privind exporturile si preturile la gaz pentru Europa, principala sa sursa de venituri, informeaza Reuters.

Producatorul rus risca sa se confrunte si cu alte dificultati in acest an, din cauza disputei nerezolvate cu Kievul pe tema pretului la gaze si dorintei Europei de a-si reduce dependenta de Rusia, noteaza Reuters.

Fondurile comerciale "indoielnice" ale Ucrainei - referire la lipsa platilor sau la rambursarea greoaie a datoriilor de catre compania energetica publica Naftogaz in primul trimestru - a fortat Gazprom sa renunte la 71,3 miliarde de ruble (1,9 miliarde de dolari), a afirmat grupul rus joi.

Scaderea veniturilor la cea mai mare companie din Rusia dupa profit este un alt semnal ingrijorator pentru economia nationala, care se afla in pragul recesiunii, generata de sanctiunile occidentale impuse pentru rolul Moscovei in criza din Ucraina.

Gazprom nu se afla pe lista companiilor vizate de sanctiuni, dar s-a confruntat cu adversitati in Europa, care incearca sa-si reduca dependenta de energia furnizata de Rusia.

Potrivit unui oficial Gazprom, compania se asteapta ca volumul de gaz exportat in Europa sa fie de 157 miliarde metri cubi "sau ceva mai putin". Acesta este mai mic fata de cele 162 miliarde metri cubi exportate in 2013 sau cele 158,4 miliarde metri cubi preconizate anterior.

Mikhail Malgin, un director adjunct al diviziei Gazprom Export, a declarat de asemenea ca pretul mediu al gazului rusesc in Europa este estimat la 350 de dolari pentru mia de metri cubi, o scadere de la 387 de dolari pe mia de metri cubi in 2013.