China a amendat una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, GlaxoSmithKline, cu 490 de milioane de dolari pentru dare de mita. Presa raporteaza ca mai multi directori executivi vor fi condamnati la inchisoare, scrie BBC.

GlaxoSmithKlineFoto: Captura YouTube

UPDATE Instanta l-a condamnat pe Mark Reilly, fostul sef pe operatiunile din China, la trei ani de inchisoare cu suspendare. Rilley va fi deportat in perioada urmatoare.

Alti directori executivi ai GSK au primit, de asemenea, sentinte de inchisoare cu suspendare. Verdictul a fost dat dupa un proces de o zi, la un tribunal din Changsha, potrivit agentiei Xinhua.

Autoritatile chineze au anuntat pentru prima oara ca investigheaza compania GlaxoSmithKline in iulie 2013, intr-unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie in care este implicata o firma straina. Compania a fost acuzata ca a obtinut profituri ilegale in valoare de 150 de milioane de dolari.

Pedeapsa record vine dupa acuzatiile potrivit carora gigantul a dat mita doctorilor si spitalelor in schimbul promovarii produselor GlaxoSmithKline.

Compania GSK a spus ca a "publicat un comunicat in care isi cere scuze guvernului si cetatenilor din China".

"Concluzia anchetei asupra afacerii noastre din China este importanta, dar aceasta este un subiect extrem de dezamagitor pentru GSK", a declarat directorul executiv al companiei intr-un comunicat.

"Am invatat si vom continua sa invatam din asta. GSK se afla in China de aproape 100 de ani si ramanem pe deplin angajati acestei tari si oamenilor sai", a adaugat acesta.

"Vom continua sa investim in mod direct in aceasta tara, pentru a sprijini reforma sistemului de sanatate si planurile de crestere economica pe termen lung", se arata in comunicat.