Rafinaria Lukoil Ploiesti pe platforma careia procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au efectuat joi perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro si-a intrerupt vineri activitatea, anunta Agerpres. Potrivit unor surse din interiorul rafinariei, procesul de oprire a instalatiilor a inceput vineri dupa-amiaza si dureaza 24 de ore pana cand acesta va fi finalizat.

Dana Danulescu, specialist principal relatii publice in cadrul Grupului Lukoil, a declarat pentru Agerpres ca reprezentantii companiei nu doresc sa comenteze aceasta informatie.

"Nu confirm, nu infirm, nu comentam. Nu dorim sa comentam", a spus sursa citata.

Conform unui comunicat remis vineri, in jurul pranzului, de Lukoil, anchetatorilor li s-au pus la dispozitie "documente financiare si resurse informationale electronice ale rafinariei", fara ca la adresa companiilor din cadrul grupului si a angajatilor sa fie inaintate invinuiri.

"La adresa companiilor Grupului LUKOIL si angajatilor acestora nu au fost inaintate invinuiri. Procesul de productie in cadrul Rafinariei Petrotel Lukoil Ploiesti nu s-a oprit, iar in momentul de fata acest proces continua in regim normal", se arata in documentul citat.

Anterior, angajati ai rafinariei au declarat pentru Europa FM ca mai multe instalatii de la Petrotel Lukoil din Ploiesti au fost oprite, vineri, in jurul orei 16.00. Conducerea rafinariei a dat insa asigurari ca activitatea decurge normal.

Potrivit postului de radio citat, angajatii au sustinut ca, desi au venit vineri la serviciu, multi dintre ei nu au desfasurat activitatea zilnica obisnuita.

Cu toate acestea, conducerea rafinariei Petrotel Lukoil din Ploiesti a dat asigurari prin intermediul unui comunicat ca activitatea companiei nu este afectata de ancheta autoritatilor romane.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (PCA) a efectuat joi mai multe perchezitii la rafinaria Lukoil intr-un dosar-mamut de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscala, iar 118 milioane de euro din spalare de bani.

Conform unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, o echipa complexa formata din procurori, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMANIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENTIA LUKOM-A-ROMANIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate in municipiul Ploiesti.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

In urma perchezitiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului in saci si cutii.

Rafinaria Petrotel din Ploiesti este parte a gigantului petrolier rus Lukoil. Rafinaria a fost preluata de compania Lukoil in 1998. Grupul Lukoil mai detine in Romania o retea de aproximativ 300 de benzinarii, acoperind circa 20% din piata carburantilor din Romania.