Romania este a treia tara din Uniunea Europeana ca grad de faramitare a terenurilor agricole, dupa Malta si Cipru, doua tari minuscule, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii. In tara exista 830.200 de exploatatii agricole de 1 - 5 hectare fiecare, ocupand aproape o cincime din suprafata agricola totala a Romaniei. Investitorii avertizeaza ca, pentru a putea cumpara terenuri agricole in Romania in vederea comasarii suprafetelor, au nevoie ca statul sa realizeze Cadastrul General. In ultimii doi ani, tara a avut printre cele mai voluminoase productii agricole din UE, insa Comisia Europeana atrage atentia ca Romania trebuie sa exporte nu materii prime agricole, ci produse agroalimentare procesate, pentru a obtine mai multi bani.

Agricultura in RomaniaFoto: USER UPLOADED

Suprafata medie a exploatatiilor agricole din Romania este de numai 3,4 hectare, tara fiind astfel pe ante-penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta gradului de comasare a terenurilor. Doar doua tari UE foarte mici, Malta (0,9 ha) si Cipru (3 ha) au terenurile agricole parcelate mai marunt decat ale Romaniei, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii.

Media Uniunii Europene (28 de state) este de 14,2 hectare de teren pe exploatatie agricola.

Spre comparatie, Cehia, o tara tot fosta comunista ca si Romania, este pe primul loc in topul gradului de comasare a terenurilor, cu o medie de 152,4 ha. Pe locul al doilea este Marea Britanie, cu 90,4 ha, iar podiumul este incheiat de Slovacia, cu 77,5 ha, in medie, pe exploatatie agricola.

O putere agricola a UE, Germania, este pe locul al saselea in privinta comsarii pamanturilor, cu 55,8 ha pe exploatatie, urmata de Franta, cu o medie de 53,9 ha.

Destinatie pentru forta de munca romaneasca, Spania este pe locul al 14-lea, cu o medie de 24 ha pe exploatatia agricola. In schimb, Italia, se afla sub media europeana in privinta gradului de comasare a tereurilor agricole, situandu-se pe locul al 21-lea, cu o medie de 7,9 ha.

Dintre vecinii nostri, Ungaria are o medie a exploatatiilor agricole de 8,1 ha, iar Bulgaria de 12,1 ha, destul de reduse, insa mult mai bune decat situatia Romaniei.

  • "Fermele" romanesti - multe si marunte

Gradul de faramitare a terenurilor din Romania este ilustrat de ponderea parcelelor mici in totalul suprafetelor agricole, conform situatiei Ministerului Agriculturii referitoare la exploatatiile agricole eligibile pentru subventiile pe suprafata (SAPS).

In anul 2013, in Romania functionau peste 1 milion de exploatatii agricole, cu o suprafata totala de 9,94 milioane de hectare.

Astfel, in 2013, romanii aveau 830.200 de exploatatii agricole cu suprafete intre 1 si 5 hectare fiecare. Aceste mici, dar multe exploatatii insumau 1,9 milioane de hectare, adica circa 19% din totalul suprafetelor agricole cultivate din Romania.

La polul opus - acei fermieri putini, dar cu pamant mult. Doar 13.100 de exploatatii agricole aveau suprafete de peste 100 de hectare fiecare. Ele insumau, insa, 5,3 milioane de hectare, adica mai mult de jumatate din suprafata agricola totala a Romaniei.

Si grupul "fermierilor mijlocasi" este dezechilibrat.

176.700 de exploatatii agricole aveau suprafete intre 5 si 30 ha, care insumau 1,6 milioane ha, adica circa 16% din suprafata agricola totala a tarii.

In categoria 30-50 ha erau numai 11.700 de exploatatii, insumand 464.500 de hectare de teren (nici 5% din suprafata agricola totala a tarii).

In fine, 8.600 de exploatatii aveau terenuri intre 50 si 100 de hectare fiecare, insumand 613.900 ha (peste 6% din suprafata agricola totala a tarii).

  • Oamenii de afaceri: Daca statul face cadastrul, noi investim in comasare

Cele mai mari probleme de care sufera agricultura romaneasca sunt legate de mecanizarea deficitara, lipsa sistemelor de irigatii si a silozurior, precum si de reticenta managerilor de a se implica in aceasta activitate, potrivit unei analize a Ministerului Agriculturii, prezentate anterior de HotNews.

O solutie la aceste probleme o reprezinta atragerea investitiilor si a managementului performant in agricultura, insa investitorii se plang de o problema majora: suprafetele agricole din Romania sunt extrem de faramitate, iar o piedica majora in calea comasarii o reprezinta lipsa Cadastrului General pe care statul trebuie sa-l realizeze.

"Este un progres semnificativ in ceea ce priveste cadastrul, insa vedem foarte bine ca niciun investitor - fie strategic, fie mic sau mediu - nu va avea niciun apetit, niciun interes, daca terenul respectiv nu va inregistrat, nu va fi intabulat, nu va fi confirmat ca fiind legal si conform. Pentru noi acesta e un capitol-cheie, o bariera in dezvoltarea agricola a Romaniei", a declarat, vineri, Nadia Crisan, membru al Board-ului Camerei de Comert Americane (AmCham) in Romania si coordonator al task-force-ului pentru agricultura al Coalitiei pentru dezvoltarea Romaniei, un grup de investitori straini si romani care activeaza in tara noastra.

Prezenta joi, alaturi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta orgaizata de Grupul de Presa Bursa, ea a insistat la acesta sa ofere un orizont de timp pentru realizarea cadastrului.

"Daca ne puteti confirma ca exista un plan pentru cadastru, astfel incat in urmatorii doi sau cinci ani sa vedem o imbunatatire pe acest capitol, ar fi un rezultat bun", a mai spus Nadia Crisan.

Guvernul intentioneaza sa realizeze Cadastrul General cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. De altfel, Guvernul a pus in subordinea ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea, Agentia Nationala de Cadastru.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Guvernul vrea sa investeasca fonduri europene de 250 de milioane de euro, in perioada de programare 2014-2020, pentru realizarea Cadastrului, insa Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), estimeaza ca investitia ar trebui sa ajunga la 1 miliard de euro, iar lucrarile vor dura pana la 10 ani.

"In urmatorii 7 ani, prin POR, 250 de milioane de euro au fost alocati pentru realizarea cadastrului. Sper sa se inceapa cu cadastrul rural, pentru ca acolo avem nevoia cea mai mare si din perspectiva liberalizarii funciare, dar si din perspectiva strategiei pe care o avem pentru comasarea terenurilor. Exista angajamentul Guvernului ca, odata ce se va deschide Programul Operational Regional, sa incepem realizarea cadastrului gratuit, iar obiectivul principal trebuie sa fie realizarea cadastrului in extravilanul localitatilor, adica asupra terenurilor care vor fi supuse comasarii", a dat asigurari ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Desi vorbeste despre "liberalizare funciara", ministrul Daniel Constantin este cel care a initiat recent o lege care ingreuneaza vanzarea terenurilor agricole din Romania. Legea se rasfrange asupra tuturor tranzactiilor cu teren extravilan, initial fiind vizati cetatenii straini rezidenti in alte statele UE. Statul isi justifica legea prin necesitatea de a asigura o protectie a securitatii alimentare a Romaniei, in fata unor eventuale achizitionari acaparative de terenuri agricole, dupa ce de la 1 ianuarie 2014 tara a fost obligata sa elimine restrictiile de la tranzactiile cu terenuri catre cetatenii straini rezidenti in statele UE.

  • Comisia Europeana catre Romania: Vindeti faina, nu grau!

Romania a avut noroc in ultimii doi ani de conditii meteorologice favorabile, care au adus agricultura in topul productiei din Uniunea Europeana, la unele culturi.

Conform Ministerului Agriculturii, in anul 2013, am fost pe locul locul 6 in UE la cereale, la porumb situandu-ne pe locul secund.

La plante oleaginoase, Romania a avut a treia productie in UE, situandu-ne pe primul loc la floarea-soarelui.

Anul 2014 a fost si mai bogat ca volume: locul I la floarea soarelui, locul II la porumb si locul VI la grau. (Mai multe despre productia agricola din 2014 si 2013 AICI).

Comisia Europeana avertizeaza, insa, ca nu volumele produse si exportate aduc venituri mari agricultorilor si tarii, ci exporturile de produse agroalimentare procesate, care au valoare adaugata mare, se vand scump si produc efect de multiplicare in intreaga economie.

"Romania nu are interesul sa exporte vapoare cu cereale, ci sa exporte, in primul rand, produse procesate, pentru ca in acestea se regasesc traditia, specificul culinar din Romania, precum si mana de lucru pe care o avem inca din abundenta in mediul rural", a explicat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, miercuri, la Bucuresti, la o conferinta dedicata fermei de familie.

In context, el a cerut ca Romania sa isi conecteze "dezvoltarea industriei alimentare cu dezvoltarea invatamantului, a educatiei, a formarii profesionale si a consultantei" in domeniul agriculturii, pentru a transforma potentialul tarii in valoare economica.

Ministrul Daniel Constantin a precizat ca prin proiectul Programului National de Dezvoltare Rurala, transmis la Bruxelles, Guvernul vrea sa obtina alocari mai mari de fonduri europene pentru fermierii care isi integreaza productia cu activitati de procesare si marketing si se asociaza in cooperative.

El a mentionat ca saptamana trecuta a primit primele observatii ale Comisiei Europene asupra proiectului PNDR.

"Una dintre observatiile la care tin foarte mult se refera la acordarea de fonduri suplimentare celor care inteleg sa integreze productia si celor care inteleg sa intre in forme asociative si ma refer in special la cooperative. In propunerea noastra, am prins suplimentar 20% pentru cei care integreaza productia, din productie merg catre procesare, marketing si asa mai departe", a explicat, miercuri, vicepremierul Constantin.

Potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii, Romania nu isi valorifica la maximum potentialul agricol, care ar fi suficient pentru a oferi hrana pentru o populatie de 35-37 de milioane de locuitori, in conditiile in care tara are 20 de milioane.

Citeste si: