Gigantul energetic rus Gazprom a anuntat marti ca profitul inregistrat in prima jumatate a anului 2014 a scazut la 450,58 miliarde ruble (11,1 miliarde dolari) de la 582,7 miliarde ruble, relateaza Reuters.

Vanzarile totale in prima jumatate a 2014 a crescut la 2,87 trilioane ruble, de la 2,57 trilioane ruble in perioada similara a anului anterior, in timp ce provizioanele pentru datoria la gaze a Ucrainei a ajuns la 215,8 miliarde ruble.

Dupa ce Gazprom a raportat in luna septembrie o scadere cu 41% a profitului net pe primul trimestru al acestui an, dupa reducerea pretului la livrarile de gaz catre Ucraina, marti a precizat ca pe semestrul al doilea profitul net a crescut cu 13%, la 227,6 miliarde ruble, un rezultat al schimburilor internationale insa mai putin decat fusese estimat.

Un sondaj Reuters realizat in randul analistilor aratau estimari ale profitului Gazprom pe semestrul al doilea de circa 234 miliarde ruble, in crestere de la 202 miliarde ruble in aceeasi perioada a anului anterior.

Compania, cel mai mare producator de gaze din lume, a adaugat ca veniturile sale au crescut la 1,32 trilioane ruble in al doilea semestru din 2014, de la 1,11 trilioane ruble in perioada echivalenta din 2013, intrecand asteptarile analistilor de 1,29 trilioane ruble.

Gazprom - in centrul atentiei ca urmare a disputei cu Ucraina pe tema pretului la gaze, ce a rezultat in oprirea livrarilor in iunie, fiind invocata neplata datoriilor - a declarat ca a trebuit sa puna deoparte 215,8 miliarde ruble in primele sase luni din an din cauza datoriei Ucrainei.

Andrei Polischuk, un analist cu Raiffeisenbank, a declarat ca proviziunile sunt "o problema negativa temporara". In total, Ucraina datoreaza Gazprom 5,4 miliarde dolari pentru gaze naturale.

"In cazul in care datoria este returnata, va imbunatati rezultatele (Gazprom)", a spus Polischuk. Reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si Uniunii Europene se vor intalni la 21 octombrie pentru a incerca sa gaseasca o solutie la problema pretului la gaze.

Gazprom a adaugat ca datoria sa neta a scazut la 894.55 miliarde de ruble in primele sase luni ale anului, de la 1,11 trilioane de ruble din decembrie - sfarsitul anului 2013.

Gazprom Group, care include propria aripa petroliera Gazprom Neft (SIBN.MM), a fost vizaya de sanctiunile occidentale ca urmare a rolului Moscovei in criza Ucraina.

In raportul sau, Gazprom, care acopera o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, a anuntat ca continua sa evalueze efectul sanctiunilor insa nu crede ca ele vor avea "un impact semnificativ" asupra operatiunilor sau situatiei sale financiare.

Gigantul petrolier Royal Dutch Shell (RDSA.L) a suspendat in prima parte a anului, ca urmare a asanctiunilor, planurile pentru extragerea unor rezerve petroliere dificil de exploatat din formatiunea ruseasca Bazhenov, proiect comun cu Gazprom Neft (SIBN.MM).

Scaderea veniturilor la cea mai mare companie din Rusia dupa profit este un alt semnal ingrijorator pentru economia nationala, care se afla in pragul recesiunii, generata de sanctiunile occidentale impuse pentru rolul Moscovei in criza din Ucraina.

1 dolar american = 40.5195 ruble rusesti