Prima distilerie din România realizată integral cu capital străin a fost inaugurată joi la Odobești, în județul Vrancea de firma spaniolă Agrovin. Fabrica se numește Bioaldevin și reprezintă o investiție de 10 milioane de euro, compania Agrovin fiind unul dintre cei mai importanți fabricanțiși distribuitori de produse oenologice la nivel mondial.

”Deschiderea acestei fabrici este dovada că firmele străine și-au dat seama de resursele pe care le avem în România și sper ca investițiile lor aici să fie din ce în ce mai multe”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță, prezent la inaugurare. German Leon, președintele Agrovin, a arătat în ce va consta activitatea industrială a Bioaldevin: ”Scopul este de a valorifica și utiliza complet produsele secundare rezultate în urma fabricării vinului: tescovina și drojdia. În prima fază o să producem alcool, acid tartric, semințe și fertilizanți pentru pamânt”.

Fabrica Bioaldevin își deschide porțile cu 60 de angajați, însă activitatea ei se va extinde substanțial în următorii ani, fiind preconizată investirea a încă 10 milioane de euro până în anul 2017. "În fazele ulterioare se vor face produse sofisticate, cum ar fi taninuri, enocianina și electricitate”, a mai precizat președintele German Leon.

Conducerea companiei spaniole apreciază că înființarea în România a acestei fabrici reprezintă o concretizare a tendințelor la nivel european în domeniul oenologic, domeniu reglementat prin Regulamentul 1308 din 2013, adoptat de Parlamentul European și de Consiliu. Înființarea de distilerii industriale, are un impact pozitiv direct asupra calității vinului de pe piață, asupra mediului și, nu în ultimul rând, asupra colectării taxelor în statele membre, prin accizarea produselor scoase pe piață. Se estimează că statul român va câștiga 50 de milioane de euro pe an din accizarea produselor fabricii.

Din investiția inițială de 10 milioane de euro pentru construirea fabricii de la Odobești, 4 milioane au reprezentat fonduri provenite de la Cofides, un parteneriat public-privat spaniol, înființat în urmă cu 25 de ani pentru a sprijini financiar investițiile spaniole în străinătate, din acționariatul căruia fac parte Ministerul Economiei și Competitivității din Spania, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), BancoSantander, Banco Sabadell și Banco Popular”.

Compania Agrovin are o experiență de peste jumătate de secol în domeniul vinului. Din 1985, și-a diversificat activitatea la nivel mondial, activând cu succes și în domeniul berii, al uleiurilor și al apelor minerale, iar acum operează în peste 10 țări din întreaga lume, din China până în Africa de Sud. Pe piața din România este prezentă din 2007, prin firma Agrovin Products SRL, care, până în prezent, a activat în principal în domeniul distribuției de produse oenologice.