Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie pe piata comercializarii de produse alimentare privind o posibila fixare a preturilor intre unele lanturi de retail din Romania si furnizori ai acestora: Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Romania Hypermarche SA (Cora), Kaufland Romania SCS si Trident Trans Tex, a anuntat joi autoritatea. "Am finalizat recent o investigatie de mare amploare in acest domeniu ale carei rezultate le vom anunta pana la sfarsitul acestei luni. Avem, insa, avem indicii privind o posibila fixare a preturilor intre alti retaileri si furnizorii lor", a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii.

Bogdan ChiritoiuFoto: Hotnews

In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate, documentele ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

  • "Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o serioasa abatere de la principiul liberei concurente pe piata, avand ca efect prejudicierea consumatorilor" a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In luna septembrie din acest an, Bogdan Chiritoiu a anuntat ca autoritatea de concurenta a finalizat raportul de investigatie care viza patru mari retaileri: Metro, Rewe, Mega Image si CDE R Interex. Acestia sunt anchetati pentru intelegere "pe verticala" cu furnizorii si risca amenzi intre 2 si 4% din cifrele de afaceri.

Consiliul Concurentei nu a luat nicio decizie in sensul sanctionarii companiilor implicate in investigatia privind piata de retail alimentar. Raportul realizat in urma investigatiei a fost trimis partilor implicate, o decizie in acest caz urmand a fi luata doar dupa audierea companiilor investigate.

Autoritatea de concurenta deruleaza, incepand cu anul 2009, o investigatie privind posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare.