Regionala Iasi a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si-a retras, vineri, o adresa in care cerea unei firme private cu care avea un contract de lucrari sa-i scada din pretul prevazut sumele aferente economisite de contractor prin scaderea de CAS cu 5 puncte procentuale, acordata de Guvern pe ultimele 3 luni ale anului 2014. Regionala Iasi a companiei de stat sustine ca adresa initiala trimisa firmei private este un text-tip care era destinat, in mod normal, doar firmelor care au trimis oferte pentru licitatiile pentru achizitiile publice ale CNADNR inainte de scaderea CAS. "Adresa-tip" retrasa de regionala Iasi contine, insa, formulari clare referitoare la un contract deja incheiat, aflat in derulare.

Scuzele-CNADNRFoto: Hotnews

In urma articolului Guvernul Ponta da cu stanga si ia cu dreapta: CNADNR cere unei companii de la care cumpara indicatoare rutiere sa scada pretul produselor pentru ca Guvernul i-a scazut CASpublicat, joi, de Hotnews.ro, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi a CNADNR si-a retras adresa prin care solicita unei firme private care ii presta lucrari sa-i scada pretul din contract, pe motiv ca antreprenorului privat i s-au redus si costurile pe care le implica lucrarile odata cu scaderea contributiilor la asigurarile sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, pe lunile octombrie-decembrie 2014, operata de Guvernul Ponta.

Contactat de HotNews.ro, directorul regionalei Iasi a CNADNR, Ovidiu Mugurel Laicu, a afirmat ca situatia a fost creata dintr-o eroare umana, prin care adresa a fost transmisa in mod eronat si firmei private respective care avea contract cu CNADNR.

"Colegii mei au dat, din inertie, dar firma aceasta nu era pe tabelul cu firmele carora trebuia sa le fie trimisa adresa. Noi am dat-o general, dar, din initiativa unui coleg mai harnic asa, a scapat si s-a dat si la firma repspectiva", a declarat, pentru HotNews.ro, Laicu.

El a sustinut ca solicitarea de modificare a pretului era "un text-tip" care trebuia, insa, transmis doar firmelor care au depus oferte pentru achizitiile scoase la licitatie de DRPD Iasi.

"Este un text-tip care urma sa fie expediat executantului de lucrari si prestari de servicii care anterior publicarii legii 123/2014, privind csaderea CAS, aveau depuse oferte ce cuprindeau devize sau structuri de pret in care era evidentiata o cota pentru CAS datorate de angajator", a mai sustinut el.

Adresa CNADNR (click pentru a deschide)

Adresa CNADNR (click pentru a deschide)

Foto: Hotnews

Explicatiile directorului nu se potrivesc, insa, cu anumite formulari clare din adresa trimisa firmei respective.

In primul rand, adresa din 13.11.2014 a regionalei Iasi catre firma privata mentioneaza clar un contract, cu numar si obiect: "lucrari de instalare parapet de siguranta si indicatoare rutiere".

Alte referiri clare la contractul deja incheiat mentioneaza "facturile aferente", precum si faptul ca "prezenta adresa face parte integrala din documentele contractului".

Ulterior, seful regionalei Iasi a CNADNR a revenit cu o precizare scrisa catre HotNews.ro, in care precizeaza ca sunt cazuri in care institutia solicita firmelor private care ii presteaza anumite lucrari modificarea contractelor prin acte aditionale, daca in deviziele de lucrari sunt specificate costurile defalcate si se poate calcula influenta anumitor modificari de taxe in pret. Aceste modificari de pret sunt solicitate doar cand contractele sunt incheiate inainte de schimbarile fiscale, subliniat DRPD Iasi.

"In recapitulatia devizului de lucrari pentru cntractele incheiate anterior publicarii Legii 123/2014 (privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale), apare evidentiata cota CASde la 20,8%, or acceptarea unui astfel de deviz de lucrari in care apare o cota care nu corespunde procentului legal existent presupune ignorarea cu buna stiinta a unei prevederi legale in vigoare, iar pe de alte parte executantul ar incasa sume fara just temei, costul respectiv fiind mai mare decat cel efectiv platit, pentru achitarea CAS", arata DRPD Iasi.

Institutia mai spune ca si contractorii privati pot cere modificari de pret favorabile lor, daca legislatia se modifica in sensul cresterii costruilor, insa, mentioneaza regionala Iasi, modificarile de contract se efectueaza prin acte aditionale, discutate amiabil.

  • Epilog: Regionala CNADNR Iasi si-a retras cererea si s-a scuzat, iar firma a acceptat scuzele

In cele din urma, DRDP Iasi si-a retras adresa din transmisa in 13 noiembrie firmei private cu carea avea contractul pentru lucrari de semnalizare si i-a trimis, vineri, o noua adresa, in care isi prezinta scuze, afirmand ca a fost o eroare.

"In cazul contractului respectiv, dupa primirea punctului de vedere, am prezentat eroarea produsa si ne-am cerut scuze pentru situatia creata, aspect inteles de societate, considerand incidentul inchis", arata regionala Iasi, in raspunsul adresat HotNews.

Citeste si:

EXCLUSIV Guvernul Ponta da cu stanga si ia cu dreapta: CNADNR cere unei companii de la care cumpara indicatoare rutiere sa scada pretul produselor pentru ca Guvernul i-a scazut CAS