Inalta Curte de Justitie a pronuntat joi decizia irevocabila prin care Fondul Bisericesc al Bucovinei - Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a pierdut procesul prin care revendica 166.000 ha de la Directia Silvica Romsilva. Terenul urias fusese dat de fostul premier Adrian Nastase catre Arhiepiscopia Sucevei, condusa de IPS Pimen - fost turnator la Securitate.

IPS PimenFoto: AGERPRES

Reprezentantii bisericii pierdusera si in 2013, la Curtea de Apel Cluj, si au pierdut si recursul inaintat la Inalta Curte.

Reamintim ca in 2007, Tribunalul Suceava a admis o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafete de padure si a obligat Romsilva si statul roman, prin Ministerul de Finante, sa puna la dispozitia Fondului Bisericesc o suprafata de 166.613 de hectare. Curtea de Apel Timisoara a stabilit, in decembrie 2009, mentinerea deciziei Tribunalului Suceava, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de Regia Nationala a Padurilor, a casat decizia Curtii de Apel Timisoara si a retrimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj. Curtea de Apel Cluj a dat dreptate statului roman in disputa cu Biserica Ortodoxa, iar decizia a fost reconfirmata astazi de Inalta Curte, prin decizie definitiva si irevocabila.

Unitatile de cult din judetul Suceava primisera in 2004, in proprietate, potrivit Legii fondului funciar, cate 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost pusa in posesie fiind de peste 15.000 de hectare. Ulterior, in noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de Guvernul PSD dupa ce Adrian Nastase ii promisese acest lui lui Pimen, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita cu 90.000 de hectare de padure, dar legea de aprobarea a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala - la sesizarea unor parlamentari PSD.

Cabinetul Nastase reusise in 2004 sa cumpere tacerea arhiepiscopului Pimen, unul dintre cei mai duri critici la adresa guvernarii, chiar in prima zi de campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, unde Adrian Nastase era candidatul PSD.

Una dintre putinele voci critice din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, s-a aliniat celorlalti prelati dupa ce guvernul a aprobat o lege prin care eparhia sa va fi improprietarita cu 95.000 de hectare de padure.

“Adrian Nastase s-a inscris in rindul marilor ctitori si ocrotitori ai manastirilor”, scria la acea vreme IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Executivul a aprobat joi o lege prin care improprietareste Arhiepiscopia cu o suprafata de 95.000 de hectare, urmind ca veniturile obtinute din exploatarea padurilor sa fie folosite pentru restaurarea monumentelor bisericesti.

Statul roman, prin Directia Silvica, a fost reprezentat in proces de avocatii casei NNDKP, Ana Diculescu - Sova si Sorina Olaru.