Companiile cu sediul in Uniunea Europeana au investit peste 160 miliarde de euro in cercetare si dezvoltare in 2013, pe cand societatile din SUA au investit 193 miliarde de euro, iar cele cu sediul in Japonia - 85 miliarde de euro. Rezultatele au fost publicate de Comisia Europeana in Tabloul de bord al UE privind investitiile realizate de sectorul industrial in cercetare si dezvoltare. Constructorul european de automobile Volkswagen este pe primul loc in clasamentul mondial, cu un total de 11,7 miliarde de euro investiti in R&D, pe locul al doilea este Samsung, iar pe trei este Microsoft.

Topul mondial al companiilor care investesc in cercetareFoto: ec.europa.eu

Investitiile in cercetare si dezvoltare (Research and Development - R&D) ale societatilor cu sediul in UE au crescut cu 2,6% in 2013, dar aceasta crestere a fost inferioara celei inregistrate in anul anterior (6,8%) si mediei mondiale pe 2013 (4,9%), precum si ratei atinse de societatile cu sediul in SUA (5%) si Japonia (5,5%), informeaza Comisia Europeana.

Executivul european a publicat rezultatele Tabloului de bord al UE privind investitiile realizate de sectorul industrial in cercetare si dezvoltare ("EU Industrial R&D Investment Scoreboard"). Raportul analizeaza cele mai importante 2.500 de societati din toata lumea, ce aduna aproximativ 90% din totalul cheltuielilor in domeniul cercetarii efectuate de intreprinderi.

Datele arata ca societatile cu sediul in UE (633) au investit 162,4 miliarde de euro in 2013, pe cand societatile cu sediul in SUA (804) au investit 193,7 miliarde de euro, iar cele cu sediul in Japonia (387) au investit 85,6 miliarde de euro.

Topul societatilor si sectoarelor care investesc in cercetare si dezvoltare

Constructorul european de automobile Volkswagen se situeaza pe primul loc in clasamentul mondial, cu un total de 11,7 miliarde de euro investiti in cercetare si dezvoltare (o crestere de 23,4%). Este pentru al doilea an consecutiv cand compania ocupa primul loc in top, la nivel mondial.

Samsung (Coreea de Sud) este pe locul al doilea, iar Microsoft (SUA) este pe locul al treilea.

Urmeaza in top Intel (locul 4), Novartis (locul 5), Roche (locul 6), Toyota Motor (locul 7), Johnos & Johnson (locul 8), Google (locul 9), Daimler (locul 10), General Motors (locul 11), Merck US (locul 12), BMW (locul 13), Sanofi (locul 14) si Pfizer (locul 15).

Comisia Europeana informeaza ca sectorul automobilelor, in care investitiile au continuat sa creasca cu 6,2%, reprezinta un sfert din totalul investitiilor in cercetare si dezvoltare efectuate de societatile incluse in tabloul de bord al UE. Pe de alta parte, sectoarele de inalta tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile si echipamentele hardware au inregistrat o crestere mai slaba si au contribuit la reducerea mediei globale a investitiilor in cercetare si dezvoltare din Europa.

97% din totalul investitiilor in cercetare si dezvoltare facute de companiile cu sediul in UE au fost realizate de societati situate in 10 tari. Cele mai bune rate globale apartin societatilor cu sediul intr-una din urmatoarele trei tari: Germania, Franta si Marea Britanie, care insumeaza peste doua treimi din total. In Germania si in Marea Britanie, investitiile efectuate de societati au continuat sa creasca peste medie (5,9% si, respectiv, 5,2%), in timp ce societatile franceze au inregistrat o scadere a investitiilor in cercetare si dezvoltare (-3,4%).

Diminuarea investitiilor in cateva mari societati din UE a afectat, in special, rata investitiilor in cercetare si dezvoltare din tarile respective. Este cazul Nokia (-17,1%) sau al STMicroelectronics (- 19,2%), care au avut un impact semnificativ asupra ratei globale a investitiilor din Finlanda (-11,6%) si din Olanda (-0,1%), doua dintre primele zece tari din Europa.

Pe de alta parte, unele societati incluse in tabloul de bord au inregistrat o crestere peste media mondiala a investitiilor lor in cercetare si dezvoltare. Este vorba de societati cu sediul in urmatoarele state din UE: Irlanda (13,6%) si Italia (6,4%). De asemenea, nivelul din Spania (4,4%) depaseste media europeana.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a declarat ca "pentru ca avem resurse publice limitate, devine cu atat mai important sa atragem investitii private in cercetare si dezvoltare. La Orizont 2020 participa deja mai multe intreprinderi decat in trecut, insa acum suntem gata sa ne intensificam actiunile. Planul de investitii in valoare de 315 miliarde EUR prezentat de Comisie si de Banca Europeana de Investitii va contribui la cresterea investitiilor private in proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investitii beneficiind sectorul cercetarii si dezvoltarii din intreaga Europa."

Societatile incluse in tabloul de bord au avut, la nivel mondial, 48 de milioane de angajati in 2013, potrivit Comisiei Europene. In ultimii 8 ani (2005-2013), societatile cu sediul in UE si-au marit numarul de angajati cu 18,2%, primele in acest sens fiind sectoarele cu o intensitate mai mare a activitatilor de cercetare si dezvoltare. Aceasta tendinta este in continuare puternica, in ciuda inregistrarii, anul trecut, a unei mici scaderi a numarului de angajati ai intreprinderilor din UE (0,6%).

Context

Tabloul de bord al UE privind investitiile realizate de sectorul industrial in cercetare si dezvoltare este publicat anual de Comisia Europeana (DG Cercetare si Inovare si DG Centrul Comun de Cercetare). Tabloul de bord pentru 2014 are la baza un esantion de 2.500 de societati. In cadrul studiului, au fost analizati principalii indicatori economici si privind cercetarea si dezvoltarea ai societatilor, indicatori care corespund ultimelor situatii financiare facute publice de catre societati.

Tabloul de bord masoara valoarea totala a investitiilor globale ale acestora in cercetare si dezvoltare, finantate cu fonduri proprii, indiferent de locul in care se desfasoara cercetarea si dezvoltarea relevante. El ia in considerare societati care au investit, in 2013, peste 15,5 milioane de euro in cercetare si dezvoltare si care isi au sediul in UE (633), in SUA (804), in Japonia (387) si in alte tari (676), inclusiv in China (199), Taiwan (104), Coreea de Sud (80) si Elvetia (62).

Citeste si: