Mihai Tudose, ministrul propus la Economie, vrea o noua lege a minelor si sustine proiectul Rosia Montana: Zacamantul de asta il avem, ca sa-l exploatam.
"Zacamantul de asta il avem, ca sa-l exploatam", a spus Tudose.
Ministrul desemnat a afirmat ca poate fi luata in calcul explotarea cu cianuri, dar nu oricum. "Sunt pe planeta aceasta o multime de tehnologii sau chiar si aceasta cu cianuri trebuie sa vedem in ce conditii, fiindca se exploateaza cu cianuri si in tari foarte verzi, tari din Peninsula Scandinava, care sunt recunoscute pentru protectia mediului. Specialistii si-au spus punctul de vedere ca tehnologia propusa la momentul acela pentru Rosia Montana nu era cea mai fericita solutie. Gasim o solutie acceptabila. Daca nu o gasim, asteptam pana se inventeaza", a precizat Tudose.
In ceea ce priveste Oltchim, Tudose a afirmat ca va fi stabilit un nou termen pentru privatizare. Reamintim ca privatizarea Oltchim a esuat saptamana trecuta pentru a patra oara in acest an.
In ceea ce priveste relatia cu Parlamentul, Tudose a afirmat ca este de acord sa participe la intalniri periodice cu membrii comisiilor de specialitate.
"Sunt parlamentar din 2000 si nu am de gand sa fac ceea ce am acuzat pe altii ca au facut", a spus Tudose, intrebat de parlamentari daca va face ca ceilalti ministri care refuzau dezbateri in cadrul comisiilor de specialitate din Parlament. Tudose a mai spus ca va avea intalniri lunare, prin rotatie, si la Parlament, si la sediului ministerului, cu parlamentarii.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Cat despre "exportului de materie prima la preturi corecte" daca tu crezi ca din export de materii prime Romania se poate dezvolta, cred ca glumesti. Nu suntem Arabia Saudita!
Se aude Tonta? Ai atatea optiuni sa creezi milionul ala de locuri de munca.
guvernul este o batjocura...trebuie iesit in strada ca la rosia montana
IRAK, LIBYA, MALI*, GEORGIA, CONGO, etc
tarile cu resurse le dau pe niste hartii avand impresia ca fac o afacere buna : )
tarile cu hartii ... stiu ele ce fac
* zacaminte semnificative de aur ( sub ocupatie franceza acum )
Problema pentru care s-a facut zgomot a fost modul de exploatare.
Orice am face, am luat teapa. De fapt ne-a fost administrata. Aici ar trebui sa lucreze DNA, nu la doctorii din Constanta. Citez:
Compania este cunoscută pentru Proiectul Roșia Montană. Licența de concesionare a fost primită în 1997 și a fost acordată pentru 20 de ani,
Ideea ar mai fi sa tragem de timp inca doi ani...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99ia_Montan%C4%83_Gold_Corporation
Fizicianul Robert Jaffe, de la Massachusetts Institute of Technology, citat de publicaţia New Scientist, a spus: “Telurul ar trebuie să fie privit ca fiind mai preţios decât aurul”.
Minereurile rare evidenţiate la Roşia Montană, despre care s-a vorbit, sunt germanium, arseniu, titan, molibden, vanadiu, nichel, crom, cobalt şi galiu.
Intrebat ce clauza din contract prevede plata unor despagubiri de catre statul roman in cazul respingerii proiectului minier, prim-ministrul a precizat ca nu stie sa existe o astfel de clauza, dar ca societatea a investit bani in Rosia Monatana pana in prezent, pentru ca a avut licenta de exploatare din anul 1999.
Telurul apare la greu in Apuseni, telururile, e unul din putinele elemente care se combina cu Aurul. daca Au poate fi scos usor....Te se scoate mai greu si procedeul este extrem de toxic si nociv am inteles pt mediu.
Spun astea doar informativ, pt a purta o discutie pe adevaruri nu minciuni.
Reactivul, adică tiosulfatul, poate fi recirculat!
Metoda nu presupune realizarea unui iaz, nu trebuie decopertați munții, totul se face într-o instalație cu circuit închis.
Metoda asigura randamente mai bune prin comparație cu cea a RMGC. Se extrage cu 5% la mult aur și 15% mai mult argint.
În plus, este o metodă ecologică: nu există reziduuri toxice în urma prelucrării minereului. Rezultă doar un pământ complet inactiv, ce poate fi folosit, eventual, ca îngrășământ (Jack Goldstein)
Aurul TREBUIE sa se prelucreze in Romania si sa se marcheze de catre Monetaria Statului iar tehnologia de prelucrare sa respecte cele mai drastice norme de mediu.
Suntem in pericol sa pierdem valori foarte mari (metale rare, pe langa aur si argint) prin necontrolarea de BNR a cantitatii si calitatii metalelor pretioase. Poluarea cu cianuri si/sau arseniu care afecteaza atat solul cat si apa si aerul si care pot fi o problema transfrontaliera si care pot aduce prejudicii enorme statului (vezi accidentul de la Aurul – Baia Mare din 2000) poate sa garanteze cineva ca astfel de catastrofe nu se vor mai intampla?
Sa lasam zacamantul acolo cand statul roman va avea tehnologia proprie si fara impact asupra mediului..deocamdata avem turism care e lasat de izbeliste..
Normativul ar modifica Legea minelor și Legea petrolului și prevede, între altele, că „pentru depozitarea de steril și a substanțelor și soluțiilor care rezultă în urma procesului de exploatare și prelucrare a sterilului, a minereurilor și zăcăminelor naturale, vor fi construite depozite noi care să corespundă legislației UE în domeniu și imperativului de protejare împotriva riscului seismic.
Depozitele noi vor fi amplasate în locații izolate și îndepărtate de locuințe pe o rază de minim 2 km de ultima locuință din localitatea/localitățile din apropiere și vor fi poziționate în aval de localitate/localități.
La autorizarea exploatării miniere și a depozitelor de deșeuri, acestea, respectiv iazurile și exploatările miniere vor fi asigurate de garanții materiale certe pentru refacerea mediului și protecția împotriva dezastrelor naturale (…) Instituțiile abilitate ale statului român sunt obligate să ia toate măsurile necesare în vederea reprocesării sterilului rezultat și al valorificării acestuia în utilizări adiacente, în vederea minimizării riscurilor asupra mediului înconjurător și a refacerii biodiversității zonale. (…)
Aliajul de aur, argint și alte metale rare, rezultat în urma procesării resurselor naturale cu conținuturi de metale prețioase de pe teritoriul României, va fi prelucrat la Regia Autonomă Monetăria Statului Român (…)
BNR-ul are drept de preempțiune asupra cumpărării tuturor lingourilor de metale prețioase produse pe teritoriul țării”.
Ce-l maninca pe Tudose asta? El nu se uita ce se intimpla in Belgia, Italia, Elvetia? N-am vazut nici la defilarile de 23 August atitea steaguri rosii.