Steven van Groningen, membru al conducerii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) si CEO al Raiffesen Bank Romania, a acuzat, miercuri, "o mare incertitudine" legislativa, cu care se confrunta mediul de afaceri in Romania, dand exemplul insolventei persoanelor fizice, impozitarii cesiunii creantelor bancare si ordonantelor de urgenta ale Guvernului.

"Mediul de afaceri se confrunta cu o mare incertitudine, influentat inclusiv de ceea ce se intampla in regiune. Am cateva exemple, cum ar fi propunerea legii pentru insolventa persoanelor fizice. In acordul cu FMI, Guvernul a spus ca nu va promova o asemenea initiativa, dar a fost promovata fara niciun fel de consultare. Alt exemplu este impozitarea cu 80% a cesiunii creantelor bancare, unde nu a fost facut niciun studiu de impact. Sunt doar doua exemple care arata ca nu am ajuns la un nivel de predictibilitate pe care ni-l dorim", a spus van Groningen, citat de Agerpres.

Un proiect de lege care permite si persoanelor fizice cu datorii la banci sa intre sub protectia insolventei a trecut tacit de Senat, in urma cu o saptamana, urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor ca for decizional.

De asemenea, Steven vand Groningen a criticat Guvernul pentru numarul mare de masuri adoptate prin ordonanta de urgenta.

"Ordonantele de urgenta sunt un alt exemplu. Cu o ordonanta de urgenta data la fiecare trei zile, taxa pe stalp urmeaza sa fie modificata din nou", a mai spus el.

In context, el a criticat Guverul si pentru acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti, precum si pentru sprijinul de stat pentru persoanele cu venituri mici si rate la banci.

"Acciza de 7 eurocenti nu a dus la rezultatele asteptate, iar faimoasa electorata nu a avut niciun efect. Membrii FIC incearca sa elimine elementele care tin de lipsa de predictibilitate", a mai spus liderul FIC.

El a mai acuzat Guvernul ca "nu prea" respecta legea transparentei decizionale, dar a recunoscut ca procesul de consultare s-a imbunatatit in ultimul an.

"Procesul de consultare s-a imbunatatit in ultimul an, mai ales in ceea ce priveste proiectul de dezvoltare a Romaniei, dar dialogul social nu prea functioneaza in Romania. Am facut pasi inainte, dar nu suntem unde ar trebui sa fim. De exemplu Legea 281 privind transparenta decizionala arata ce trebuie facut, dar aceasta lege nu prea este respectata. Degeaba avem legi, daca nu sunt respectate", a subliniat vicepresedintele FIC.

Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini au declarat miercuri ca se bucura de faptul ca bugetul pe anul 2015 nu prevede cresteri de taxe, desi se asteptau la astfel de modificari.

La randul lui, presedintele FIC, Mihai Bogza, a cerut Guvernului continuarea prioritizarii investitiilor publice, subliniind necesitatea constructiei de autostrazi.

"Avem o lege care asigura prioritizarea investitiilor publice. In 2014, sumele pentru investitii publice au fost alocate pe anumite criterii, dar 2014 nu este foarte bun din acest punct de vedere. Volumul cheltuielilor publice pentru investitii a scazut foarte mult, dar nu credem ca este din cauza prioritizarii. E din alte motive, pe care nu le cunoastem in momentul de fata. Acest efort de prioritizare ar trebui sa continue, pentru ca este singura cale prin care se asigura eficientizarea cheltuielor publice. Ca sa fac o gluma amara: investitorii prefera sa se duca in tarile unde se fac autostrazi, nu unde se schimba borduri", a spus Bogza, citat de Mediafax.

FIC reuneste 118 multinationale, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde euro.