Autoritatile americane au impus luni o amenda record de 772,29 milioane de dolari grupului energetic francez Alstom, acuzat de coruptie in mai multe tari, in special in Indonezia, permitand in acest fel achizitia activitatilor sale de energie de catre gigantul american GE, scrie AFP.

Producatorul de trenuri de mare viteza (TGV) a recunoscut ca mai multi reprezentanti ai sai au dat mita oficialilor din din Indonezia, Egipt, Arabia Saudita, Bahamas si Taiwan pentru a obtine contracte, potrivit departamentului american al Justitiei (DoJ).

In total, Alstom a dat mita peste 75 de milioane de dolari pentru a castiga proiecte evaluate in total la 4 miliarde de dolari.

Alstom a incalcat astfel legea americana privind practicile de coruptie in strainatate (FCPA). FCPA da dreptul Statelor Unite sa ancheteze astfel de actiuni atunci cand este implicata o firma cotata la Bursa americana sau cetateni ori rezidenti americani. Alstom a fost cotata pe Wall Street pana in 2004.

Acest acord amiabil deschide calea cumpararii de catre grupul american General Electric (GE), pentru 12,4 miliarde de euro, a activitatilor de energie ale Alstom.