Guvernul a aprobat in ultima sedinta a Guvernului un proiect de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea jocurilor de noroc, a anuntat presedintele Oficiului National pentru Jocurile de Noroc, Odette Nestor. Una dintre prevederi se refera la transformarea taxelor aplicate in acest domeniu din lei in euro. "La marea majoritate a licentelor taxele se transforma din lei in euro. De exemplu de la 8.000 de lei cat e acum se va ajunge la 1.800 de euro pe un anumit tip de joc. Taxa de licenta pentru cazinouri va fi 100.000 de euro fata de 400.000 de lei, cat este acum", a spus Odette Nestor. Prin Ordonanta a mai fost reglementat si domeniul jocurilor de noroc online.

Aceasta a mai spus ca taxarea se va face separat, pentru fiecare tip de joc. Prin transformarea din lei in euro, taxele vor fi mai mari in unele cazuri, a mai spus presedinte Oficiului. Au scazut in schimb in cazul jocurilor la care au fost introduse echipamente noi. "De exemplu, la solicitarea organizatorilor de jocuri de noroc si in urma strategiei pe care o avem noi ca institutie de a delimita zona de entertainment de zona de jocurilor de noroc am introdus un echipament nou, un tip de echipament cu risc limitat pentru protectia jucatorilor si pentru protectia minorilor", a spus Odette Nestor.

Aceste prevederi vor fi valabile si in cazul Loteriei Nationale care este companie de stat.

Potrivit acesteia, Ordonanta de Urgenta mai prevede introducerea unui tip de licenta temporara pentru jocuri de noroc in vederea promovarii turismului. icenta temporara este acordata pe trei luni cu posibilitatea de a se prelungi la 6 luni si va fi acordata numai in localitatile turistice care sunt reglementate printr-o hotarare de Guvern.

Odette Nestor a mai spus ca prin Ordonanta a mai fost reglementat si domeniul jocurilor de noroc online. "S-a reusit reglementarea sectorului jocurilor de noroc online, sector care a fost reglementat in 2010, in decembrie, dar nu a fost complet si nu a fost aplicabil. In acest moment avem un cadru legislativ care da posibilitatea operatorilor de jocuri de noroc sa se licentieze in Romania si prin aceasta licentiere se va obtine o protectie a minorilor si a jucatorilor cetateni romani", a mai spus Odette Nestor.

Aceasta a precizat ca prin aprobarea OUG privind jocurile de noroc, Romania a reusit sa se conformeze reglememtarilor Comisiei Europene pentru a nu intra in starea de infringement, fiind eliminata obligatia unui operator din Uniunea Europeana de a fi persoana juridica romana.