Firma austriaca de instalatii electrice Schütz Technik este insolventa. Motivul intrarii in insolventa este datorat costului ridicat al garantiilor si despagubirilor intervenite in cadrul unui mare contract pe care firma austriaca il facuse in Romania, relateaza Wirtschaftsblatt.at. Este vorba de fatada media pe care austriecii s-au angajat s-o realizeze la un mare centru comercial din Bucuresti.

Cererea de insolventa a Schütz Technik GmbH, 4202 Sonnberg, Gewerbezeile 68 a fost inaintata tribunalului din Linz in 13 ianuarie 2015. Acesta a deschis firmei un dosar de asanare fara administrare proprie, dupa cum precizeaza Asociatia pentru Protectia Creditorilor KSV1870. Pasivele firmei sunt evaluate la 1 milion de euro, volumul activelor nu se cunoaste inca. 23 de angajati si 55 de creditori sunt afectati de insolventa.

Schütz Technik a fost fondata in anul 2000, fiind activa in domeniul panourilor fotovoltaice, al instalatiilor electrice industriale, al sistemelor de iluminare a fatadelor centrelor comerciale. In anul 2013, firma austriaca a incheiat un contract important in Romania, de furnizare si montaj al unei fatade media la un centru comercial din Bucuresti.

„Din cauza unor defectiuni serioase cauzate de piese defecte folosite la iluminarea fatadei si care au fost cumparate de la un subantreprenor, au aparut costuri mari legate de penalitati si garantii, care au dus la cererea intrarii in insolventa“, mai precizeaza KSV1870.

Fatadele media integreaza diverse forme de transmisie mediatica in arhitectura fatadelor de cladiri. Aceasta se face prin intermediul LED-urilor (ex. Turnul UNIQA din Viena sau Hochhaus Bayer din Leverkusen), al lampilor (Park Kolonnaden de la Berlin si Kunsthaus din Graz) sau al ecranelor (Times Square din New York). Pe aceste suprafete sunt transmise diverse motive grafice, reclame sau chiar secvente de filme. Astfel, fatadele nu mai sunt statice, ci devin dinamice sau chiar intaractive.