Mai multe tari membre UE, printre care si Romania, au sesizat Comisia Europeana dupa ce autoritatile germane au decis ca noua lege privind instituirea unui salariu minim se aplica si transportatorilor straini pe perioada tranzitarii teritoriului Germaniei, scrie site-ul polonez thenews.pl, citat de Mediafax.

Transportatorii romani, afectati de salariul minim din GermaniaFoto: Rompres

Guvernul german a decis ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, sa fie instituit un salariu minim, de 8,50 de euro pe ora, urmand ca aceasta lege sa se aplice si transportatorilor straini pe perioada in care soferii firmelor de transport tranziteaza teritoriul Germaniei.

Publicatia poloneza mai noteaza ca firmele straine care nu platesc acest salariu minim soferilor pe perioada tranzitarii teritoriului Germaniei risca o amenda de 30.000 de euro.

In urma acestei decizii, din cauza diferentelor mari in ceea ce priveste salariul minim aplicat de statele UE, Polonia, Romania, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania si Marea Britanie au sesizat Comisia Europeana.

Premierul polonez, Ewa Kopacz, a discutat la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, pe aceasta tema.

In Polonia, salariul minim brut este de 1,750 de zloti (400 de euro), in timp ce in Romania salariul minim este de 975 de lei.

Comisia Europeana a cerut explicatii din partea Guvernului de la Berlin, apreciind ca decizia autoritatilor germane ar putea incalca legislatia europeana. Berlinul are la dispozitie 30 de zile pentru a da un raspuns.

De partea cealalta, Executivul german considera ca aplicarea legii salariului minim inclusiv pentru soferii care tranziteaza Germania este permisa de legile UE.

"Unele aspecte ale acestei legi (Legea germana a salariului minim) referitoare la sectorul transporturilor ne-au fost aduse la cunostinta de unele state membre, dar si de reprezentanti ai sectorului transporturilor si suntem in faza de cercetare a acestor ingrijorari", a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Christian Wigand.

Acesta a precizat ca, saptamana viitoare, comisarul pentru Ocuparea fortei de munca, Marianne Thyssen, si comisarul pentru Transport, Violeta Bulc, vor face o vizita la Berlin si vor discuta si acest subiect.