Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, a intaintat Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, prin secretarul de stat Catalin Beciu, o propunere referitoare la introducerea unor conditii pentru participantii la licitatiile publice. Acestia ar urma sa faca dovada, printr-un proces verbal, ca si-au achitat obligatiile financiare anterioare fata de subcontractantii cu care lucreaza.

"O alta masura propusa si sustinuta de Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri si transmisa spre analiza Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice se refera la introducerea intre criteriile de eligibilitate ale companiilor participante la licitatii publice a obligatiei de a prezenta un proces verbal incheiat intre aceste companii si subcontractorii lor de la lucrarile anterioare, care sa fie prezentat la capitolul 'experienta in domeniu'. Din acest proces verbal ar trebuie sa rezulte faptul ca obligatiile financiare dintre parti au fost stinse. Astfel se urmareste eliminarea din piata a comportamentelor lipsite de etica, deoarece multi contractori principali, desi au un comportament fiscal corect in ceea ce priveste taxele si impozitele, refuza sau intarzie plata catre subcontractanti", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, a intaintat si Ministerului Finantelor propuneri primite din partea mediului de afaceri in vederea definitivarii procesului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala:

  • Asumarea punctelor de vedere emise de catre Biroul Asistenta Contribuabili din cadrul Ministerului Finantelor Publice, astfel incat acestea sa fie opozabile ANAF cat si altor organe de control, atata timp cat legislatia in domeniu fiscal nu se modifica.
  • Interpretarea reglementarilor fiscale se face in favoarea contribuabilului, cu respectarea vointei legiuitorului asa cum este exprimata in lege.