Apple a vandut un numar mai mare de smartphone-uri decat Samsung in ultimul trimestru al anului 2014, depasind compania sud-coreeana pentru prima oara din 2011, potrivit companiei de analiza a pietei Gartner.

Conform datelor Gartner, Apple a vandut in primul trimestru fiscal incheiat pe 27 decembrie 74,832 de milioane de smartphone-uri la nivel mondial, care i-au conferit o cota de piata de 20,4%, fata de 73,032 milioane de aparate comercializate de Samsung in aceeasi perioada, echivalente cu o cota de 19,9%, relateaza CNBC, preluat de Mediafax.

Succesul telefoanelor cu ecrane mari iPhone 6 and 6 Plus a alimentat vanzarile Apple in trimestrul trecut. Compania americana a raportat un profit de 18 miliarde de dolari pentru perioada respectiva, cel mai mare inregistrat vreodata de o companie listata la bursa, potrivit analistilor.

Vanzarile de smartphone-uri ale Appe au crescut cu circa 49% in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit analizei Gartner. In schimb, Samsung, care a dominat piata din 2011, a inregistrat un declin al vanzarilor de aproape 12%.

In luna ianuarie, Samsung a raportat al cincilea declin al profitului trimestrial al diviziei de telefoane mobile.

"Samsung continua sa aiba probleme in a controla scaderea cotei pe piata smartphone-urilor, care s-a aflat la cel mai ridicat nivel in trimestrul al treilea din 2013", a spus Anshul Gupta, analist la Gartner.

Pe langa pierderea cotei de piata in fata iPhone-urilor, compania sud-coreeana este concurata si de producatorii chinezi de telefoane ieftine, cum sunt Xiaomi si Huawei.

In 2014, Samsung a comercializat 307,6 milioane de smartphone-uri si a inregistrat o cota de piata de 24,7%, fiind urmata de Apple cu vanzari de 191,4 milioane de smartphone-uri si o cota de 15,4%.