Agentii economici si locuitorii din Drobeta Turnu Severin raman fara apa calda si caldura din 10 martie, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) anuntand ca nu mai are fonduri pentru materie prima, stocurile actuale fiind folosite pentru functionarea instalatiilor, care ar pune in pericol populatia orasului daca ar fi oprite necontrolat, potrivit Mediafax.

Reprezentantii Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) au anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca unitatea aflata in insolventa nu dispune de fonduri pentru achizitionarea de carbune energetic necesar furnizarii agentului termic in oras, incepand cu data de 10 martie 2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avand in vedere situatia deosebita in care se afla Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin - in insolventa, unitate de interes strategic cu specific deosebit, ca urmare a unor cauze externe regiei - si anume, lipsa fondurilor financiare pentru onorarea achizitiilor de materii prime, in primul rand de carbune energetic, materiale si piese de schimb strict necesare functionarii in conditii de siguranta, exista riscul de intrerupere a agentului termic catre municipiul Drobeta Turnu Severin la data de 10 martie 2015", precizeaza RAAN intr-un comunicat de presa remis miercuri.

Totodata, reprezentantii companiei atrag atentia ca, in cazul in care nu se fac economii la consumul de carbune, exista riscul producerii unei situatii de urgenta "cu consecinte grave asupra populatiei".

Astfel stocurile de materie prima existente vor fi folosite pentru functionarea instalatiilor platformei Romag Prod, care vehiculeaza hidrogen sulfurat si care, daca ar fi oprite brusc, ar putea produce o deflagratie.

"Astfel, stocul de carbune existent in depozitul Sucursalei Romag Termo trebuie sa asigure functionarea in conditii de siguranta a Sucursalei Romag Prod pentru a putea fi evitata o situatie de urgenta, de amploare, cu consecinte grave asupra populatiei din municipiul Drobeta Turnu Severin si mediului", mai arata reprezentantii RAAN.

Pentru reducerea consumului de carbune, RAAN ia ia masura sistarii furnizarii agentului termic in cazul agentilor economici si asociatiilor de proprietari cu datorii vechi.

"In aceste conditii, pentru reducerea consumului de carbune, in perioada imediat urmatoare, RAAN va lua masura sistarii agentului termic catre agentii economici notificati, care inregistreaza facturi restante mai vechi de 31 decembrie 2014 si a apei calde menajere pentru asociatiile de proprietari notificate care inregistreaza facturi restante mai vechi de 1 ianuarie 2013. Se are in vedere furnizarea in continuare a agentului termic catre scoli, spitale, gradinite, unitati care nu isi pot desfasura activitatea in lipsa agentului termic", mai arata RAAN.

Conducerea RAAN cere, totodata, autoritatilor abilitate sa ia o decizie in regim de urgenta cu privire la functionarea companiei.

In Drobeta Turnu Severin, toate institutiile publice, unitatile de invatamant, Spitalul Judetean si sectiile externe, dar si 36.000 de locuinte primesc apa calda si caldura prin cele 65 de puncte termice ale RAAN.

Miercuri dimineata, peste 400 de angajati ai platformei Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din Drobeta Turnu Severin au refuzat sa intre la lucru, ramanand in fata unitatii, suparati ca nu au primit salariile si acuzand conducerea ca nu comunica date privind inchiderea companiei.

Oamenii au declarat ca sunt nemultumiti, pe de o parte, de faptul ca nu au primit salariile care ar fi trebuit sa le intre in conturi in data de 25 februarie, iar pe de alta parte, de faptul ca nu li se spune nimic cu privire la viitorul lor ca angajati, in contextul in care se vorbeste despre inchiderea platformei.

Angajatii au reluat lucrul dupa doua ore, in urma discutiei avute du directorul de productie al companiei, care a stat de vorba cu ei si le-a spus ca va transmite conducerii nemultumirile lor.