Sindicalistii de la Romatsa sunt nemultumiti de noua organigrama impusa de conducere, prin care ar fi fost create mai multe posturi de directori decat sunt in institutiile similare din Germania si Franta, cu de peste trei ori mai multi angajati, si cer retragerea si rediscutarea documentului. Potrivit sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), prezenti joi la o conferinta de presa, noua organigrama "prevede o capusare, crearea de posturi noi pentru clica politica".

"Organigrama din 2007 prevedea sapte directori. In 2012, tot datorita presiunilor politice, am ajuns la o organigrama cu noua directori, iar astazi, datorita presiunilor politice si acelorasi interese, ni se prezinta o organigrama cu 13 directori, in conditiile in care avem peste 1.500 de angajati. Seriviciul de trafic aerian din Germania, organismul similar ROMATSA, cu peste 5.000 de angajati, are doar trei directori. In Franta, acelasi furnizior, care are peste 7.000 de angajati, are patru directori", a spus Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicali prezenti la conferinta, citat de Mediafax.

El a mai spus ca prezenta organigramna a fost impusa cu incalcarea legii dialogului social.

La randul sau, Alecu Florin Diaconu, alt lider sindical, a spus ca, la intalnirea cu directorul general Ion Aurel Stanciu, impusa de ministrul Transporturilor Ioan Rus, a cerut sa fie anulata organigrama si sa fie intocmita una noua care sa permita Romatsa sa ramana competitiva pe piata internationala.

"De la 1 martie de cand a intrat in functiune noua organigrama s-a intrat intr-un lant continuu de ilegalitati, s-a ajuns la haos, la o blocare a activitatii adminsitrative. Daca eu azi depun o cerere de concediu, spre exemplu, nu se stie cine o ia, cine o rezolva. Acesta este motivul pentru care am cerut anularea tuturor deciziilor care au fost luate fata de acesta organigrama, am cerut sa o luam de la capat, sa negociem si sa mergem pe principii acceptate de toti", a mai spus Tudorache.

El a subliniat ca sindicalistii nu cer salarii mai mari sau alte drepturi, ci sunt ingrijorati ca "au fost create prea multe posturi de sefi, directori, sefi de servicii, care spre sfarsitul anului ar putea duce la blocarea activitatii". "Nu avem o problema vizavi de salarizare. Nu cerem drepturi. Este ingrijorator ca bugetul pe 2015 este facut pentru un numar de 1.542 de salariati, iar organigrama prevede 1.618. Este o lipsa totala de profesionalism. Problema pe care o avem este ca au fost create prea multe posturi de sefi, directori, sefi de servicii, care spre sfarsitul anului ar putea duce la blocarea activitatii", a declarat Tudorache.

Directorul Romatsa, Ion-Aurel Stanciu, declara, luni, la o intalnire cu reprezentantii sindicalistilor, desfasurata la Ministerul Transporturilor, ca "presiunile" acestora sunt "lipsite de substanta atat timp cat noua structura organizatorica a regiei, care a intrat la 1 martie, nu prevede concedieri colective, concedieri individuale si scaderi de salarii".