Guvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 10 milioane lei, aferente lunii martie, pentru lansarea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Suma de 10 milioane de lei reprezinta prima transa deblocata in 2015 din suma de 90 de milioane de lei ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Programele sunt derulate de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si vizeaza sprijinirea infiintarii de noi IMM-uri sau dezvoltarea celor care deja au activitate, respectiv:

  • Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului la finantare START;
  • Programul START vizeaza facilitarea accesului la finantare a tinerilor intreprinzatori. Prin acest program sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 94.500 lei/beneficiar.
  • Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri - SRL-D;
  • Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
  • Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata - COMERT
  • Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor ¬ FEMEIA MANAGER
  • Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri.
  • Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului
  • Programul UNCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi si dezvoltarea IMM-urilor. Suplimentar acestor fonduri, a fost prevazuta in bugetul de stat suma de 90 de milioane de lei, care sa fie repartizata esalonat, pe sase luni, incepand cu luna martie, dupa deblocarea de catre Guvern.

Potrivit procedurilor din cadrul programelor mentionate, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscriere solicitanti, depunere documente, verificare administrativa si de eligibilitate, semnare contracte de finantare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie -15 decembrie.