Ministrul Energiei Andrei Gerea nu s-a dus la Targu-Jiu, asa cum au solicitat angajatii Complexului Energetic Oltenia aflati in greva foamei sau blocati in subteran. In schimb, i-a chemat in cursul zilei de joi, la Bucuresti, pentru a semna un protocol cu conducerea CE Oltenia. La intalnire au fost reprezentantii organizatiilor sindicale Univers, FNME, Energetica și Petrom, insa nu toti au dorit sa semneze un astfel de protocol. Este un protocol care avantajeaza in mare masura conducerea societatii. Sindicatele care au semnat s-au angajat sa renunte la procesele intentate conducerii CE Oltenia. In schimb, managementul se angajeaza sa nu ia nicio masura impotriva celor care s-au blocat in subteran si au intrat in greva foamei.

Reamintim ca de la inceputul saptamanii, peste 30 de angajati ai societatii au intrat in greva foamei, iar 80 s-au blocat in mina Tehomir.

Potrivit unui comunicat al minsterului energiei, "reprezentanții federațiilor sindicale anterior menționate, mai puțin FNME, au ajuns la un acord privind acțiunile viitoare, în acest sens părțile semnând un protocol".

Potrivit comunicatului, scopul întrevederii a fost acela de pune capăt manifestațiilor și de a detensiona starea conflictuală creată între managementul CE Oltenia și salariați.

Conform documentului parafat, atât managementul CE Oltenia, cât și reprezentanții sindicatelor, au stabilit ca fiind prioritară încheierea în regim de urgență a unui contract colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la aplicarea unor drepturi marginale angajaților CE Oltenia începând cu data de 20 martie, precum și cu privire la acordarea a patru salarii medii brute pe unitate- ca salariu compensatoriu la disponibilizare, pentru tot personalul din subteran.

Conducerea unității și organizațiile sindicale s-au angajat ca, până la data de 30 martie, să finalizeze negocierile privind semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) prin introducerea în document, în limita bugetului previzionat al CE Oltenia, a unui adaos salarial lunar în cuantum de 250 de lei/angajat, a prevederilor referitoare la salariile compensatorii pentru personal (altul decât cel care lucrează în subteran) și a punctului vizând cota de cărbune ce va fi acordată fiecărui salariat.

În urma încheierii protocolului, părțile au convenit să asigure pacea socială până la semnarea CCM. Mai mult, organizațiile sindicale au decis să facă demersuri pentru retragerea proceselor juridice intentate conducerii CE Oltenia, iar managementul Complexului s-a angajat să nu întreprindă nicio acțiune administrativă și/sau juridică împotriva personalului care a manifestat prin blocarea în subteran sau prin greva foamei în perioada precedentă semnării protocolului.