Guvernul a adoptat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri in scopul sprijinirii activitatii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF). Potrivit actului normativ, se suplimenteaza cu 995 numarul de posturi din cadrul ANIF si al filialelor teritoriale, schema de personal a acestei institutii ajungand astfel la 2.495 de salariati. Masura a fost luata in conditiile in care prin OUG nr.82/2011 numarul de posturi din cadrul acestei institutii s-a redus de la 5.000 de angajati, la 1.500.

Concedierea, in 2011, a 3.500 de angajati a generat o serie de disfunctionalitati in activitatea ANIF:

  • imposibilitatea functionarii statiilor de pompare pentru irigatii si desecare, in conditii de siguranta si conform solicitarilor producatorilor agricoli;
  • imposibilitatea urmaririi permanente a starii tehnice a amenajarilor de imbunatatiri funciare;
  • nerespectarea regulamentelor de exploatare la constructiile hidrotehnice.

Guvernul sustine ca aceste disfunctionalitati au adus prejudicii infrastructurii de imbunatatiri funciare prin degradarea si scoaterea din functiune a infrastructurii de desecare si aparare impotriva inundatiilor, colmatari ale cursurilor de apa, reducerea capacitatilor hidroenergetice etc.

De asemenea, actul normativ stabileste ca se aproba anual cuantumul tarifului de imbunatatiri funciare de catre Consiliul de de conducere al ANIF, la propunerea directorului general al acestei institutii.

Potrivit analizei cu privire la cheltuielile pe care le implica aplicarea acestui act normativ, rezulta o cheltuiala anuala totala cu personalul de 19,683 milioane de lei. Insa, prin activitatea personalului angajat suplimentar se vor reduce anual cheltuielile inregistrate in prezent cu paza infrastructurii de imbunatatiri funciare si cele de mentenanta a statiilor de pompare cu suma de 26,592 milioane de lei. Prin urmare, rezulta un impact financiar pozitiv asupra bugetului general consolidat.

Neaplicarea in regim de urgenta a masurilor incluse in acest act normativ ar aduce prejudicii amenajarilor si lucrarilor de imbunatatiri funciare din proprietatea publica a statului, functionarii acestora, ingreunand accesul direct sau indirect al locuitorilor din mediul rural la lucrarile de imbunatatiri funciare.