Grupul olandez Philips a anuntat ca vinde 80% din divizia de corpuri de iluminat, cumparatorii fiind un grup de investitori condus de GO Scale Capital. Tranzactia este in valoare de 2,8 miliarde dolari si ar trebui sa fie finalizata in al treilea trimestru, scrie AFP.

Logo PhilipsFoto: Philips

Philips a produs corpuri de iluminat inca din 1891, de la infiintare, dar in ultimii ani societatea s-a concentrat pe lucruri mai profitabile, cum ar fi aparatura medicala. Pentru divizia de corpuri de iluminat au concurat doua consortii, pana la urma iesind castigatoarea asocierea condusa de GO Scale Capital.

Divizia de iluminat numita Lumileds a avut anul trecut vanzari de doua miliarde dolari, are operatiuni in 30 de tari, iar numarul de angajati este de 8.300.

Este un moment istoric pentru Philips care se va concentra pe divizia Healthcare care produce aparatura medicala si este foarte profitabila. In piata exista si TV-uri si smartphone-uri Philips, insa nu sunt produse de companie, ci de parteneri care au primit dreptul de a folosi marca.

Societatea producatoare de corpuri de iluminat va continua activitatea sub numele Lumileds si se va concentra mai ales pe clienti din industria auto.

Philips a vandut la inceput de 2013 divizia audio-video catre japonezii de la Funai, iar in 2014 a vandut si restul de 30% catre TP Vision, companie din Hong Kong care produce televizoarele sub brandul Philips.