Sarbii de la NIS Petroleum, companie controlata de Gazprom, vor incepe prospectiuni in judetul Bihor, reprezentantii companiei facand un anunt in acest sens in cadrul unei intrevederi pe care au avut-o miercuri cu presedintele Consiliului Judetean, Cornel Popa. Acesta a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca nu i s-a dat o data precisa, dar presupune ca explorarile vor demara dupa Sarbatorile de Paste.

"M-au anuntat ca vor sa inceapa prospectiunile in judetul Bihor. Eu i-am anuntat de la inceput, in loc de bun-venit, ca nu au venit intr-un judet foarte prietenos cu ei. Si le-am exprimat si de data aceasta fatis si ceea ce gandesc eu si ceea ce stiu de la fata locului, de la cetateni direct", a declarat Popa.

Potrivit acestuia, reprezentantii companiei NIS Petroleum ar fi dat asigurari ca vor fi doar explorari.

"Ei ne dau asigurari ca vor fi doar explorari. Cred ca nu suntem ultimii naivi. Explorarile nu se opresc niciodata doar la explorari. Dincolo de faptul ca nu vor fi foarte comode nici acestea, din punctul de vedere al ambientului. Eu sustin independenta energetica, dar o sustin pe baza a ceea ce se poate face fara sa afectam mediul si traiul oamenilor. Nu ne este totuna ce lasam dupa noi. Si nu cred ca lasam dupa noi tocmai ce se asteapta sa lasam, mergand pe aceasta directie. Aceasta este convingerea mea. Poate este gresita, dar v-am spus-o si vreau sa o faceti cunoscuta. Nu indemn pe nimeni la acte reprobabile. Dar spun cu voce tare convingerea mea", a subliniat presedintele CJ Bihor.

Presedintele CJ Bihor a subliniat ca, desi tara are nevoie de cat mai multa independenta energetica, avem si alte resurse cinetice inca nepuse suficient in valoare, precum energia eoliana, hidro si solara, subliniind potentialul geotermal de care intreg judetul Bihor beneficiaza.

"Stiu ca putem face rost de multa energie verde. Sunt pe fata sustinatorul exploatarii acestei energii in Romania. Eu sunt pentru acest tip de energie si sunt pentru exploatarea potentialului turistic al judetului. Spun raspicat ca sunt sustinatorul dezvoltarii economice in judetul Bihor in sectorul turistic si prin punerea in valoare a potentialului geotermal pe care il avem in tot judetul", a explicat Popa.

Compania sarba NIS Petroleum detine doua licente de explorare-exploatare a gazelor de sist in perimetrele Derna si Baile Felix.