Intr-o hala a fostei fabrici de bumbac din zona Timpuri Noi din capitala s-a inaugurat Nod makerspace, un spatiu de lucru pentru cei care au idei si vor sa le puna in practica folosind diverse unelte, de la imprimante 3D, pana la gravoare laser si echipamente de taiere. Spatiul de 650 mp poate fi folosit simultan de cel mult 100 de persoane si exista abonamente lunare de 110, respectiv 160 euro. In proiect s-au investit 120.000 euro furnizati de 12 companii.

Nod Makerspace in zona Timpuri Noi din BucurestiFoto: Hotnews

Spatiul este intr-o fosta fabrica de bumbac de Splaiul Unirii, in zona Timpuri noi. O echipa de peste 20 de voluntari a lucrat in ultimele cinci luni pentru a amenaja spatiul care-i asteapta pe antreprenori care vor sa construiasca diverse obiecte sau prototipuri, avantajul fiind ca la Nod se gasesc diverse instrumente, inclusiv laser CNC sau imprimanta 3D. Sunt invitati si cei care vor sa creeze machete de arhitectura, productie publicitara si signalistica.

Nod Makerspace se vrea a fi un "spatiu de lucru" in care persoane fizice sau companii sa-si puna in practica ideile folosind sculele puse la dispozitie de nod makerspace. Spatiul este de 650 mp, majoritatea open space, insa exista si mici studiouri (separeuri) care pot fi inchiriate de grupuri care dezvolta anumite proiecte.

Nod permite accesul membrilor la gravare și tăiere laser, router CNC, sudură și sablare, asigurând cursurile necesare utilizării acestora.

Abonamentele lunare sunt de doua tipuri, in functie de complexitatea sculelor ce pot fi utilizate. Unul este de 110 euro, iar al doilea tip este de 160 euro, insa permite si accesul la scule complexe, cum ar fi laserul, pentru care intai sunt asigurate si cursuri de utilizare. Exista si abonamente pe perioade scurte, de 5, respectiv 12 zile.

Ca tipuri de scule sunt disponibile: scule de baza (surubelnite, pistoale de lipit, pistoale de sablat, etc), scule de prelucrarea lemnului (strung, polizor, masina de slefuit, fierastrau, masina de polisat, etc), instrumente de electronica si IT (printer 3D rasina, osciloscop, multimetru), instrumente de prelucrarea metalului (aparat de sudura, polizor unghiular, masina de gaurit, masina de indoit tevi), atelier de textile (masina de brodat, masina de cusut), echipamente speciale (laser CNC, router CNC, aparat de sudura, urmand sa fie adus si un brat robotic si un debitator plasma).

In proiect s-au investi 120.000 euro, veniti de la 12 companii (Telekom, Epson, Hornbach, St Gobain Glass s a m d).

Proiectul se va sustine financiar din abonamente, dar si din taxele participarii la diverse cursuri (pe 4 aprilie va fi organizat un curs de utilizare a mini-computerului Raspberry Pi).

Dezvoltatorii proiectului spera sa poata ajuita start-up-urile cu idei interesante sa obtina si finantare.