Cererea in crestere pentru produse organice si dependenta aproape totala a fermierilor din SUA de porumbul si soia modificata genetic a dus la o explozie a importurilor americane din tari unde cea mai mare parte a culturilor nu recurg la bioinginerie, scrie bloomberg.com.

Porumb modificat geneticFoto: Flickr

Importurile precum cele de porumb din Romania sau de soia din India sunt in crestere exponentiala, arata o analiza a comertului exterior al SUA facuta de o asociatie a producatorilor de alimente organice si de universitatea Pennsylvania State.

Aceste date arata ca exista piata potentiala pentru producatorii americani dispusi sa evite folosirea de produse chimice si de seminte modificte genetic, spune Laura Batcha, director executiv al Asociatiei.

Cea mai mare parte a importurilor de porumb si de soia devin mancare pentru pasari si vite pentru ca acestea sa poata fi certificate ca organice.

Ca urmare, importurile de porumb romanesc au sarit de la o valoare de 545.000 de dolari in 2013 la 11,6 milioane de dolari in 2014. Importurile de soia din India au ajuns la 73,8 mil. dolari, mai mult decat dublu fata de 2013.

Vanzarile de produse alimentare certificate ca fiind realizate fara chimicale sau inginerie genetica au atins 32,3 mld. dolari in SUA in 2013, iar sectorul de produse organice avanseaza cu 10 procente pe an.

Cererea in crestere din partea consumatorilor pentru ceea ce era pana de curand o piata de nisa a dus la deficite locale, ceea ce a impins companiile producatoare sa caute surse aprovizionare in alte tari.

Circa 90% din porumbul si soia produse in SUA sunt modificate genetic, ceea ce le face ne-eligibile pentru obtinerea etichetei de produse organice.