Vicepresedintele CJ Hunedoara Dorin Gligor ii solicita premierului Victor Ponta ca o delegatie guvernamentala sa vina in judet pentru a discuta despre descentralizarea activitatii CEH, precizand ca luarea unei decizii in acest sens fara consultarea autoritatilor locale reprezinta "un grav abuz", relateaza Mediafax.

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara cu atributii de presedinte, Dorin Gligor, i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisa, in care ii solicita sa aiba loc o discutie privind descentralizarea activitatii Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

"Consiliul Judetean Hunedoara a luat act de intentia Guvernului de a reorganiza Complexul Energetic Hunedoara in directia divizarii, situatie in care s-a facut vorbire si de implicarea in acest proces a administratiei judetene. In acest sens, solicitam, in regim de urgenta, prezenta unei delegatii guvernamentale in judetul Hunedoara cu care sa putem discuta privitor la implicatiile administratiei judetene despre care s-a facut referire prin diferite surse, unele dintre ele venind chiar din zona sectorului energetic (...).Impactul noii viziuni organizatorice fiind unul fara precedent pentru sectorul economic al judetului Hunedoara, Consiliul Judetean Hunedoara are intreaga responsabilitate fata de comunitatea din judet si consideram ca luarea oricarei decizii de descentralizare a activitatii la Complexul Energetic Hunedoara fara consultarea autoritatilor locale reprezinta un grav abuz", arata Gligor in scrisoarea deschisa trimisa premierului.

El mai precizeaza ca orice decizie privind CEH "luata in pripa" s-ar putea solda "cu un cataclism social".

"Tineti cont, domnule prim-ministru, ca sunt in joc slujbele a peste 7.000 de oameni si a familiilor lor, iar orice decizie luata in pripa, fara consultari si punerea la punct a unor detalii esentiale, se poate solda cu un cataclism social de care veti fi pe deplin raspunzator", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Gligor isi exprima speranta ca, pentru a preintampina o astfel de "situatie de criza, cu urmari dintre cele mai dramatice pentru hunedoreni", dialogul cerut va avea loc in cel mai scurt timp.

"Imi exprim, totodata, certitudinea ca doar prin dialog vom putea concepe, impreuna, un plan realist care sa diminueze riscurile economice si sociale inerente unei diviziuni de o asemenea importanta in structura industriala a judetului Hunedoara", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Sase lideri sindicali din conducerea Sindicatului Muntele din minerit au declansat, vineri, greva foamei in curtea CEH Hunedoara din Petrosani, pentru a atrage atentia asupra situatiei grave care ar putea duce la inchiderea minelor din Valea Jiului.

Potrivit presedintelui Sindicatului Muntele, Petre Nica, sase lideri sindicali au declansat greva foamei, vineri, in curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani pentru a atrage atentia guvernantilor asupra problemelor cu care se confrunta CEH si care ar putea duce la inchiderea tuturor minelor din Valea Jiului, dar si a celor doua termocentrale de la Paroseni si Mintia.

"Sase lideri din conducerea Sindicatului Muntele au intrat in greva foamei, actiunea avand ca scop atragerea atentiei asupra situatiei deosebit de grave in care se afla angajatii CEH, dar si asupra instabilitatii economice si energetice pe care o poate provoca orice decizie guvernamentala care nu va fi fundamentata pe o analiza reala si durabila", declara Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Acesta sustinea ca reprezentantii Sindicatului Muntele fac, in acest fel, apel la Guvern sa trateze cu responsabilitate si seriozitate Complexul Energetic Hunedoara, structura energetica de siguranta nationala.

"Atragem atentia asupra a patru probleme grave cu care se confrunta CEH. Prima este neacordarea ajutoarelor de stat de 167 de milioane de lei pentru achizitia de certificate de carbon, dupa ce Comisia Europeana a descoperit ca, in perioada 2007-2011, termocentralele Mintia si Paroseni au beneficiat de subventie mascata a pretului pentru energia electrica. Practic, s-a vandut energie electrica la Hidroelectrica la un pret mai mare decat cel la care Hidroelectrica a vandut mai departe. Prejudiciul este de 26,5 milioane de lei, la care s-au adunat penalitati si dobanzi. Pentru ca CEH sa beneficieze de ajutor de stat trebuie sa retuneze aproximativ 40 de milioane de lei inainte, suma de care nu dispune. La Bucuresti se incearca gasirea unei solutii, insa timpul e scurt pana in 30 aprilie", declara Nica.

Potrivit liderului sindical, o a doua problema este incercarea Guvernului de a separa activitatea energetica de cea minera in cadrul CEH.

"Separea activitatii energetice de cea miniera ne-ar aduce din nou in anul 2012, iar singura solutie de supravietuire pentru minele ramase deschise din Valea Jiului ar fi pentru trei ani prin intermediul programul de inchidere a minelor si apoi gata. Termocentralele sunt si ele sub acelasi risc de inchidere. Spre exemplu, termocentrala Mintia e construita pentru a functiona cu carbune din Valea Jiului. Termocentrala Mintia are credite de peste 100 de milioane de euro, motiv pentru care nu mai poate contracta alte credite cu care sa se retehnologizeze pentru alt carbune", mai spunea Petre Nica.

O a treia problema semnalata de liderii Sindicatului Muntele, care a dus la declansarea grevei foamei, este ca producatorii de energie pe baza de carbune concureaza cu producatorii de energie subventionata.

"Producatorii de energie pe baza de carbune din Romania sunt obligati sa concureze pe piata de energie cu producatorii de energie regenerabila subventionati de cetatenii tarii cu sute de milioane de euro pe an. Se stie ca in facturile de energie electrica sunt trecute sumele cu care fiecare cetatean al Romaniei subventioneaza energia regenerabila. Mai mult, noi, producatorii de energie pe baza de carbune, stam in piata concurentiala cu alti producatori din domeniul hidro, nuclear sau pe gaz, care din punct de vedere tehnologic pot produce energie la pret mai mic. Noi asiguram securitatea sistemului energetic national si cu toate acestea suntem obligati sa vindem energie electrica in pierdere", mai declara Nica.

Acesta reclama lipsa de reactie a statului fata de deciziile luate de conducerile numite politic la CEH.

Potrivit acestuia, cei sase lideri sindicali vor ramane in greva foamei timp de 24 de ore pentru a atrage atentia asupra situatiei, singura solutie care ar duce la renuntarea la acesta forma de protest in acest interval ar fi gasirea unei solutii in urma unei discutii intre conducerea CEH si Guvern.

Comisia Europeana (CE) a aprobat temporar un ajutor in valoare de circa 38 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, detinut de Ministerul Energiei.

"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane de lei (aproximativ 37,7 milioane de euro) care urmeaza sa fie acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din Romania, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, in special, ca ajutorul a fost limitat la suma necesara pentru a-i permite CE Hunedoara sa isi desfasure in continuare activitatile de exploatare a centralelor sale electrice in urmatoarele sase luni", potrivit unui anunt al CE din 21 aprilie.

Guvernul va acorda complexului energetic imprumuturi pe termen scurt care sa ii permita sa isi plateasca creditorii si sa isi mentina activitatile de exploatare pana cand va fi in masura sa prezinte un plan de restructurare.

La sfarsitul celor sase luni, producatorul de carbune si electricitate va rambursa ajutorul sau Romania va notifica un plan de restructurare, care va stabili masurile de asigurare a viabilitatii pe termen lung a companiei.

Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate, mai arata CE.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.