Criza ucraineana si caderea rublei au afectat foarte puternic situatia financiara a gigantului rus Gazprom in 2014, cu un profit net de sapte ori mai mic fata de anul precedent, potrivit rezultatelor anuale publicate miercuri, scrie AFP.

Aleksei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Profitul net al societatii, care se lauda in urma cu cativa ani ca este cea mai profitabila din lume, s-a ridicat anul trecut la doar 159 miliarde ruble (2,8 miliarde euro la cursul de miercuri), fata de 1.139 miliarde ruble (20 miliarde euro) in 2013.

Cifra de afaceri a Gazprom a crescut cu 6,4% la 5.589 miliarde ruble (98 miliarde euro), sustinuta de cresterea cu 4% a vanzarilor de gaz catre Europa, piata sa cea mai rentabila, la 1.752 miliarde ruble (30,8 miliarde euro).

In schimb, vanzarile catre fostele tari din URSS au scazut cu 2% la 411 miliarde ruble (7,2 miliarde euro). In Rusia, ele au crescut cu 3% la 820 miliarde ruble (14 miliarde euro).

Perioada este dificila pentru Gazprom care va trebui sa faca fata in 2015 unei scaderi semnificative a pretului gazului natural la export, indexat cu cel al petrolului, care s-a prabusit si el anul trecut.

Grupul este vizat si de o ancheta a Comisiei Europene, fiind acuzat de abuz de pozitie dominanta.

In plus, Uniunea Europeana incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaz iar Moscova a decis sa anuleze proiectul gazoductului South Stream spre Europa pentru a-l inlocui cu un gazoduct spre Turcia.

Livrarile in China nu urmeaza sa inceapa decat in 2018 si exista dificultati mari legate de semnarea unui nou contract cu Beijing pentru un al doilea gazoduct care sa il completeze pe cel aflat in prezent in constructie.

Mai mult, Gazprom trebuie sa faca fata unei concurente sporite in Rusia si pe piata asiatica din partea concurentului sau privat Novatek dar si din partea gigantului petrolier de stat Rosneft.