Transgaz Medias, companie de transport de gaze naturale, va fi lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna februarie a anului viitor, a declarat Ioan Rusu, directorul general al societatii, citat de NewsIn. Oferta publica de vanzare de actiuni Transgaz se va desfasura in perioada 26 noiembrie-7 decembrie.

In acest interval, investitorii pot subscrie 1,177 milioane de actiuni, la pretul de 191,92 lei pe actiune.

“Listarea la bursa a pachetului de 10% din actiunile transportorului de gaze are ca scop atragerea de fonduri pentru investitiile pe care compania intentioneaza sa le faca in anii urmatori, dar si pentru cresterea transparentei acesteia", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Vosganian estimeaza ca in urma operatiunii de listare se vor strange 67 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru modernizarea infrastructurii de transport.

Potrivit reprezentantilor companiei, actiunile Transgaz pot fi subscrise in doua transe: 60% din numarul total al acestora vor fi oferite investitorilor care fac subscrieri de peste 500.000 de lei, iar restul va fi destinat subscrierilor sub aceasta suma.

"In oferta publica Transgaz se vor folosi in premiera in Romania drepturile de alocare, tranzactionarea propriu-zisa a acestora urmand sa inceapa la aproximativ trei zile de la data decontarii", a declarat Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment (RCI), intermediarului ofertei.

"In acest mod, investitorii nu vor mai trebui sa stea cu banii blocati timp de doua luni pana la listarea actiunilor si vor putea lichidiza investitia chiar anul acesta", a precizat Mirela Ionescu.

Reprezentantii RCI estimeaza ca tranzactionarea drepturilor de alocare va avea loc in jurul datei de 19 decembrie.

Conform comunicatului companiei, printre avantajele unei investitii in actiunile Transgaz se numara pozitia de monopol pe piata transportului de gaze naturale, venituri stabile si predictibile, strategia de investitii in Sistemul National de Transport (SNT), imbunatatirea eficientei operationale si politica atractiva de dividende (minimim 50% din profit).

In primele noua luni ale acestui an, Transgaz a inregistrat un profit net de 171 milioane de lei, cu 0,6% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, veniturile companiei au crescut cu 8%, la 717 milioane de lei.

Pentru acest an, societatea estimeaza ca va realiza o cifra de afaceri de 1,12 miliarde de lei, in crestere cu 33%, si un profit brut de 244 milioane de lei.