Circa 400 de sindicalisti din Portul Constanta sunt asteptati la un nou protest in fata Ministerului Transporturilor miercuri, incepand cu ora 11.00. Principala lor revendicare este demiterea actualului Consiliu de Administraţie al Portului Constanţa. Reamintim ca sindicalistii din Portul Constanta au mai organizat in acest an astfel de proteste, atat la Bucuresti, cat si la Constanta.

Principalele revendicari

  • demiterea actualei conduceri a CN APMC
  • rediscutarea Master Planului pentru Portul Constanta
  • transparenta in stabilirea politicii tarifare
  • transparenta in modul de incheiere a contractelor de subconcesiune, inchiriere a infrastructurii de transport naval
  • transparenta in exploatarea domeniului portuar

Mai nou, sindicalistii impreuna cu reprezentantii Organizaţiei Patronale "Operatorul Portuar" au decis sa ceara demiterea actualului Consiliu de Administraţie al Portului Constanţa nu doar in strada, ci si in instanta. Operatorii portuari au ales aceasta cale dat fiind ca atat Ministerul Transporturilor, cat şi conducerea CN APMC s-au aratat imune la revendicările si criticile protestatarilor, se arata intr-un comunicat de presa.

UPDATEPeste 200 de lucratori portuari au protestat miercuri, in fata Ministerului Transporturilor, solicitand schimbarea conducerii Administratiei Portului Constanta, care spun, ei, ar fi comis mai multe abateri, informeaza Mediafax.

Oamenii au venit la Bucureşti cu mai multe autocare şi au purtat tricouri inscripţionate cu mesajul "SOS Portul Constanţa".

Aceştia au adus cu ei vuvuzele, fluiere şi pancarte, pe care au scris: "Portul vechi pentru operare şi nu pentru relaxare", "Nu majorării tarifelor", "Nu conducerii executive, nu abuzurilor şi incompetenţei".

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat pentru MEDIAFAX că protestatarii au două revendicări. Prima se referă la schimbarea actualei conduceri a administraţiei porturilor, în condiţiile în care, potrivit liderului sindical, reprezentanţii corpului de control al Ministerului Transporturilor ar fi identificat mai multe abateri comise de aceasta. A doua solicitare a protestatarilor a fost de excludere a Fondului Proprietatea care deţine 20% din acţiunile administraţiei porturilor.

"Conform hotărârii Curţii Constituţionale, entităţi private nu au dreptul să deţină participaţii în autorităţi. În momentul în care a fost sesizat Avocatul Poporului acesta a sesizat la rândul său Curtea Constituţională, iar Consiliul Local al Primăriei Constanţa, care deţinea acţiuni, le-a cedat înapoi la Ministerul Transporturilor. Acum aceeaşi teză ar trebui să se aplice şi la Fondul Proprietatea care deţine 20% din acţiuni", a spus Dumitru Costin.