Actiunile gigantului japonez al electronicelor Sharp, aflat intr-o situatie catastrofala, s-au prabusit luni pe bursa din Tokyo, presa scriind ca multinationala are in vedere o reducere de 99% a capitalului sau social, in incercarea de a evita falimentul, scrie AFP.

Titlurile Sharp au cazut cu 31% la inceputul diminetii, o situatie nemaintalnita de peste 40 de ani. In virtutea regulilor pietii, aceasta este caderea maxima admisa intr-o zi.

"In prezent, reflectam la diverse posibilitati, inclusiv emisia de actiuni preferentiale sau reducerea de capital, dar nu s-a decis nimic", a afirmat Sharp, intr-un scurt comunicat.

O reducere de capital de 99% ar fi fara precedent pentru o societate de o asemenea anvergura, care are o cifra de afaceri de peste 20 de miliarde de euro.

Astfel, capitalul societatii ar putea scadea de la 120 miliarde yeni (890 milioane euro) la 100 milioane yeni (740.000 euro).

Obiectivul ar fi aducerea multinationalei intr-o categorie unde presiunea fiscala este mai mica, permitand stergerea pierderilor.

"Sharp ar reveni intr-o situatie considerata mai sanatoasa, unde capitalul reflecta mai bine situatia financiara a societatii" si i-ar permite sa reporneasca pe o baza mai sigura, beneficiind in special de statutul fiscal mai avantajos al intreprinderilor mici si mijlocii, noteaza analistul Seiji Osagawara.