​Compania austriaca Holzindsutrie Schweighofer i-a trimis o scrisoare, datata 10 mai si semnata de CEO-ul companiei, Gerald Schweighofer, presedintelui Camere Deputatilor Valeriu Zgonea, in care ii solicita acestuia parerea despre modificarea Codului Silvic, semnaland in scrisoare articolul care se refera la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa.

In scrisoare, compania aminteste de investitiile facuta in fabrica de prelucrare a lemnului in Reci/Covasna si de investitiile totale in Romania care "insumeaza 778 milioane euro" producand "o cifra de afaceri anuala de 510 milioane euro in 2013 (estimarea pentru 2015 fiind de 700 milioane euro).

Ei amintesc si de cei 2600 de angajati romani din prezent in Sebes, Radauti, Siret si Comanesti, "si acest numar va fi crescut la 3150 de angajati romani in mod direct in prima jumatate a anului 2015". "Indirect, prin indisutriile conexe din amonte si aval, asiguram in plus peste 10000 de locuri de munca in Romania. Am platit, in anul 2013, 28 milioane euro taxe si contributii sociale", continua ei.

Compania scrie in continuare ca "este in desfasurare dezbaterea parlamentara privind modificarea Codului Silvic prin care, la articolul 60 f) se incearca limitarea liberei concurente pe piata prin introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa disponibil in Padurile Nationale."

Ce spune compania despre acest articol:

  • "Cuprinde o componenta a ajutorului de stat si incalca principiile fundamentale prevazute in Tratatul de functionare a Uniuneii Europene-TFUE. Acest articol incalca, de asemenea legile UE privind concurenta.
  • Va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investitii dintre Austria si Romania, dat fiind ca Austria este tara noastra de origine - si, astfel, Romania ar putea fi adusa in fata Centrului International de Solutionare a Disputelor privind investitiile de la Washington.
  • Prejudiciul potential total in urma inchiderii unitatilor noastre de productie ar fi, pentru Bugetul de stat al Romaniei, de mai mult de 10 milioane EUR pe an.
  • Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajatii."

Citeste aici scrisoarea in intregime (si atasat)

Nu este insa prima data cand compania afirma acest lucru. Tot in data de 10 mai, directorul companiei Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa CSAT-ului in care avertizeaza ca "o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajati". In scrisoarea pe care au trimis-o in toamna anului 2014 catre premierul Ponta, grupul austriac avertiza ca ar putea concedia toti angajatii.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a trimis scrisoarea la Comisia Juridica.

Amintim ca marti comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (de Agricultura, Mediu si Justitie) au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic ceruta de presedintele Klaus Iohannis, cu 35 de voturi impotriva si 21 voturi pentru, urmand ca reexaminarea sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor.