Guvernul a majorat, printr-o Hotarare, valorile taxelor miniere cuvenite statului roman din activitatile de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale desfasurate de titularii actelor de dare in administrare sau de concesiune. Potrivit Guvernului aceste majorari reprezinta actualizari cu rata inflatiei.

Taxele actualizate

  • Taxa anuala pentru activitatea de prospectiune se majoreaza de la 320 lei/kilometru patrat la 341 lei/kilometru patrat;
  • Taxa anuala pentru activitatea de explorare se majoreaza de la 1.280 lei/kilometru patrat la 1.367 lei/kilometru patrat;
  • Taxa anuala pentru activitatea de exploatare se majoreaza de la 32.000 lei/kilometru patrat la 34.180 lei/kilometru patrat.

Valoarea acestor taxe se actualizeaza cu rata inflatiei, prin Hotarare de Guvern. Ultima modificare a acestor taxe s-a facut prin Hotararea Guvernului nr. 463/2013 privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitati miniere.

Se estimeaza ca aplicarea noilor valori ale taxelor miniere de prospectiune, de explorare si de exploatare a resurselor minerale va determina o crestere anuala a veniturilor bugetare cu 0,9 milioane de lei.

Desfasurarea activitatilor miniere este reglementata prin Legea minelor nr. 85/20013, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit unor prevederi ale acestui act normativ, valoarea taxelor miniere de prospectiune, de explorare si de exploatare a resurselor minerale se actualizeaza in functie de rata inflatiei.