Concernul german Siemens are unda verde de la Comisia Europeana pentru o uriasa achizitie in SUA, relateaza Tagesspiegel din surse dpa. E vorba de producatorul de turbocompresoare pentru rafinarii Dresser-Rand, pretul afacerii fiind de 7,8 miliarde de dolari. Este cea mai scumpa achizitie a Siemens in ultimul timp. Pretul fuziunii a fost negociat anul trecut, inainte de caderea pretului la petrol, ceea ce a starnit si critici, nu doar entuziasm.

Sigla SiemensFoto: Hotnews

„Fuziunea nu are loc in detrimentul consumatorilor europeni“, a declarat Comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager. Anterior, au existat temeri ale Comisiei Europene ca, dupa fuzionarea celor doua firme, concurenta pe piata produselor de profil va avea de suferit. Dupa o analiza atenta, inceputa in luna februarie a acestui an, CE a decis insa ca acest pericol nu ar exista.

Pretul achizitiei se ridica la 7,8 miliarde de dolari, dintre care 1,2 miliarde sunt restante de plati din bilanturile Dresser-Rand. CEO Siemens, Joe Kaeser, a vrut sa profite de boom-ul fracking-ului din SUA, insa momentul incheierii deal-ului, septembrie 2014, a fost inaintea scaderii drastice a preturilor la petrol.

Desi ulterior au aparut critici referitoare la pretul de achizitie, Lisa Davis, sefa sectorului energetic de la Siemens (din 2014, anterior manager la Shell) sustine fuziunea. „Cu Dresser-Rand avem acum un amplu portofoliu de dotari si capacitati pentru industria de petrol si gaze, precum si o baza instalata sensibil mai mare“, a declarat ea. Pana marti 30 iunie, afacerea se vrea incheiata.

Siemens e un concern german cu sediul central la München. Siemens AG este un concern global de tehnologie integrata, firma initiala de telegrafie fiind fondata in 1847, la Berlin. Principalele sale domenii de activitate sunt energia, tehnica medicala, industria si infrastructura. In 2014, cifra de afaceri a Siemens AG a fost de 71,92 miliarde euro, la un numar de 342.000 de angajati.

Dresser-Rand (fondata 1987) e o companie americana cu sediul in Houston (Texas) care produce turbine cu aburi, cu gaz si turbocompresoare de capacitate mare si mijlocie. Cu o cifra de afaceri anuala de 2,3 miliarde de dolari (2011) si 7.200 de angajati, Dresser-Rand are 13 fabrici in 8 state si 49 de centre service in lume. Principalii sai clienti sunt companii din industria petroliera si de gaz, ca si furnizori ai acesteia.