Noi reglementari ale Legii Concurentei: Companiile care recunosc ca au savarsit fapte anticoncurentiale pot beneficia de reduceri ale amenzilor de 10% pana la 30%

de CP     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2015, 11:32 Economie | Companii

Guvernul a aprobat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri de eficientizare in materie de concurenta. In urma noilor modificari, compania care isi recunoaste vina pe parcursul investigatiei poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsa intre 10% si 30% din valoarea initiala a acesteia. Trebuie precizat ca in prezent legea prevede o reducere de doar 10% in cazul recunoasterii faptelor dupa finalizarea raportului de investigatie.

De asemenea, in conformitate cu prevederile Uniunii Europene, pentru a stimula companiile sa recunoasca savarsirea unei fapte anticoncurentiale anterior finalizarii investigatiei, s-a introdus in Legea Concurentei, procedura tranzactionarii. Aceasta procedura prezinta avantaje atat pentru autoritatea de concurenta, cat si pentru companii. Mecanismul procedurii tranzactionarii consta in recunoasterea faptei anticoncurentiale pe parcursul investigatiei. Pana acum, companiile puteau recunoaste ca au savarsit o fapta anticoncurenntiala doar dupa finalizarea raportului de investigatie, in cadrul procedurii de audiere.

Avantajele acestei proceduri constau in economia de timp, deblocarea de resurse care urmeaza sa fie redirectionate catre solutionarea altor cazuri, dar si probabilitatea ca aceste decizii sa nu mai fie atacate in instanta. In acelasi timp, amendamentele aduse Legii Concurentei conduc la reducerea timpului si a costurilor pe care le au companiile implicate in cazurile instrumentate de Consiliul Concurentei (spre exemplu cheltuielile cu asistenta juridica, implicarea managementului companiei in alte activitati decat cele de gestionare a afacerii).

De asemenea, prin prezenta Ordonanta se creaza cadrul legislativ care sa permita efectuarea de inspectii inopinate in orice spatii in care intreprinderile isi desfasoara activitatea. Prin aceasta masura se elimina incercarile de obstructionare a inspectei inopinate prin folosirea argumentului ca spatiul in care intreprinderea isi desfasoara activitatea nu este detinuta legal de catre aceasta.

Ordonanta reglementeaza si termenul actual de la 48 de ore la 72 de ore, in care poate fi atacata hotararea instantei pentru respingerea autorizarii solicitate in scopul efectuarii unei inspectii inopinate.

Modificarea Legii concurentei a fost inclusa ca masura de reforma in ceea ce priveste dezvoltarea mediului economic intre conditionalitatile asumate de Guvernul Romaniei in vederea incheierii seriei de imprumuturi pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan) cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.


Citeste mai multe despre   











[P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
782 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS





ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri