Aripa petroliera a Gazprom a finalizat la sfarsitul saptamanii trecute o afacere de contractare a unui credit pe trei ani in valoare totala de 2,2 miliarde dolari, bani pe care Gazprom-neft are de gand sa-i cheltuie pentru achizitionarea de noi active.

Acordul de principiu privind acordarea imprumutului a fost realizat al 14 septembrie anul trecut. Atunci, compania a semnat documentatia de rigoare cu un sindicat de banci internationale format din ABN Amro Bank N.V., Calyon, Citigroup Global Market si Commerzbank Aktiengesellschaft.

Acordul preciza conditiile de creditare – imprumut pe trei ani in valoare de 2,2 miliarde dolari, cu o dobanda LIBOR+0,75”, prima transa fiind de 1.65 miliarde, a doua de 550 milioane, ambele urmand sa fie primite pana la sfarsitului anului in curs.

Potrivit presedintelui Gazprom-netfi, Aleksandr Djiukov, compania pe care o conduce este interesata de cumpararea de noi active din tara si de peste hotare, fiind, printre altele vizate compania petroliera de stat a Serbiei, Naftna Industrija Srbije (NIS), grupul slovac Transpetrol, daca va fi scos la vanzare, precum si achizitionarea unei cote de particiatiune la combinatul petrochimic Mozirs, din Belarus.

Gazprom-neft nu are alta solutie, explica analistul Maksim sein. Activele de care deja dispune si-au epuizat potentialul de investitie, iar planul aprobat – de crestere a nivelului productiei de petrol la 80 milioane tone pe an - trebuie indeplinit, singura cale fiind achizitionarea de noi active.